Ministru Siniši Malom oduzeta titula doktora nauka

0
722
blank
Screenshot: N1

Senat Univerziteta u Beogradu poništio je odluku o dodjeljivanju doktorata ministru finansija Siniši Malom (SNS), javljaju beogradski mediji.

Senat Univerziteta u Beogradu počeo je u 12 sati sjednicu na kojoj je jedna od tačaka odluka o tome da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne. Dok šira javnost čeka odluku o radu ministra Malog, stručna javnost nepodjeljeno kaže da je u pitanju plagijat i da će to biti potvrđeno danas.

Kako javlja reporter Nova.rs, dnevni red je usvojen, pa, s tim u vezi, i tačka 12 ostaje na snazi. U tački 11, Senat je ponovo glasao da se stavi na glasanje prijedlog o oduzimanju titule Siniši Malom. Odluka o poništenju doktorata donijeta je jednoglasno, glasovima svih prisutnih na sjednici.

Dugo iščekivana odluka o doktoratu ministra Siniše Malog dobila je tako danas svoj konačni epilog. Nakon što je Upravni sud poništio odluku Senata iz 2019. godine, postupak je ponovo vraćen na glasanje ovog visokog tijela Univerziteta koje će dati konačni sud.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu donio je rješenje kojim je izrekao opomenu dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON), Miliji Suknoviću zbog kršenja kodeksa. Njemu je opomena izrečena zbog “kršenja profesionalne etike”, a iz tog razloga je izrečena i opomena profesoru Ekonomskog fakulteta Draganu Đuričinu.

U odluci koju je potpisao dekan Ekonomskog fakulteta navodi se da je profesor Đuričin i nakon izneijtih javnih sumnji da je doktorat Siniše Malog plagijat umjesto da izvrši provjeru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu vjerodostojni i potpisao izvještaj.

Izvor: Nova.rs