Najviši orden srpske crkve za Miloševićevog medijskog ratnog huškača

0
431
blank
Foto: Srpska pravoslavna crkva

Milorad Vučelić, višegodišnji medijski stub režima Slobodana Miloševića, čelnik Radio Televizije Srbije (RTS) u vrijeme ratne propagande koja je vođena sa njenih kanala šireći međunacionalnu mržnju, ponio je najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uručio mu ga je lično patrijarh SPC Porfirije, u zgradi Patrijaršije u Beogradu u četvrtak, 7. oktobra 2021. U obrazloženju koje se uz zajedničku fotografiju Vučelića, patrijarha i još četvorice crkvenih čelnika, nalazi na udarnom mjestu internet portala SPC, navodi se da je priznanje zaslužio, između ostalog, “zbog afirmacije hrišćanskih vrijednosti i vrlina”, piše RSE.

“Orden koji je dobio Milorad Vučelić nagrada je za njegovu ratnohuškačku aktivnost devedesetih godina za vrijeme Miloševića, ali i za promociju antievropskih i antizapadnih vrijednosti u sadašnjosti”, komentariše za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Đurić iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Osim medijskog ratnog huškanja, u Vučelićevoj biografiji zabilježena je bliska saradnja sa Miloševićem, koji je kao optuženik za ratne zločine 2006. preminuo u pritvoru, na čelu Socijalističke partije Srbije (SPS). Poslije ubistva srpskog premijera Đinđića 2003. je i sam Vučelić bio pritvaran, da bi oktobra 2016. došao na čelo fudbalskog kluba Partizan, jednog od dva najveća sportska kluba u Srbiji.

blank

U Srbiji nikada nije sprovedena lustracija Miloševićevih medijskih ili političkih saradnika, niti je donesen pravni akt koji bi tako nešto učino izvodivim. To mu je omogućilo da se 2017. godine vrati na čelo tiražnog dnevnog lista “Večernje novosti”. Kao glavnom i odgovornom uredniku tog medija, što je jedina Vučelićeva funkcija koju SPC navodi u zvaničnom obrazloženju, uručeno mu je priznanje koje nosi ime Svetog Save, prvog srpskog patrijarha i srednjevjekovnog prosvetitelja.

Medijsko politička karijera u vrijeme rata

Vrhunac svoje medijske karijere, Milorad Vučelić, rođen 1948. godine, imao je od 1991. do 1992. godine, kada se nalazio na funkciji generalnog direktora Radio Televizije Novi Sad, da bi od 1992. do 1995. godine, za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio generalni direktor Radio Televizije Srbije.

O ratnoj propagandi državne televizije Srbije devedesetih, koju je tri godine vodio Vučelić, 2011. urađena je studija srpskog Tužilaštva za ratne zločine pod nazivom “Reči i nedela – Prizivanje ili podsticanje na ratne zločine u medijima u Srbiji 1991. – 1992. godine”. Međutim, istraga koju je Tužilaštvo u Srbiji počelo da vodi o odgovornosti za medijsko podstrekivanje na zločine 2009. godine, nikada nije dovela i do sudskih procesa.

Od 1997. do 1999. godine Vučelić je obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora AD “Telekom Srbija”, telekomunikacione kompanije u vlasništvu države, kako se navodi u njegovoj biografiji na zvaničnom sajtu.

U svojoj političkoj karijeri, Vučelić je bio član Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) tokom devedesetih godina, da bi nakon rastanka sa Miloševićem, osnovao Demokratsku partiju socijalista, koja će se nakon demokratskih promjena u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine, i pada sa vlasti Slobodana Miloševića, ponovo kolektivno uliti nazad u SPS.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa

Izvor: RSE