Od Nove godine u Srbiji povećane plate i penzije

0
1115
blank
Foto: Telegraf.rs

Plate u javnom sektoru u Srbiji povećane su od Nove godine, pa će tako već prva naredna isplata za deset posto biti veća za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, sektoru bezbjednosti i slično, dok je uvećanje od pet posto predviđeno za administraciju u državnoj upravi i lokalnim samoupravama te za penzionere.

Povećanje od deset posto imat će zaposleni u Ministarstvu odbrane, MUP-u, BIA-i, Poreskoj upravi, zavodima za izvršenje kaznenih sankcija i državni službenici i namještenici u sudstvu i tužiteljstvima. Isto povećanje čeka i prosvjetne i zdravstvene radnike, kao i zaposlene u ustanovama kulture i socijalne zaštite, prenose Večernje novosti.

Povećanje od pet posto dobit će zaposleni u visokom obrazovanju, naučnici, suci, tužitelji i zamjenici tužitelja, kao i zaposleni u sudovima koji rade u skladu sa zakonima koji se odnose na suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije i ratnih zločina i koji ostvaruju pravo na platu u duplom iznosu. Na istom popisu, s pet posto većim zaradama, jesu i zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Povećanje penzija od pet posto, kažu u srbijanskoj Vladi, fiskalno je održivo i 86,6 posto penzionera – s penzijama do 37.000 dinara imat će penziju veću od one koju su primali prije provođenja programa konsolidacije.

Od početka ove godine na snagu su stupila i nova pravila za penzionisanje pa je starosna granica za žene pomjerena za šest mjeseci. U starosnu penziju žene će sada moći da idu s najmanje 15 godina staža i 62 godine života. Za muškarce ostaju stara pravila – 65 godina i najmanje 15 godina staža.