Osnovci u novosadskoj školi skandirali “Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji”

0
222
blank

Dobro veče. Molim roditelje dječaka da porazgovaraju sa svojom djecom o današnjem ponašanju u svlačionici poslije časa fizičkog. Pjevanje pjesme “Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji” je u školi najstrože zabranjeno. Razumijem da vjerovatno ni ne znaju šta to znači, ali ih to ne opravdava, ovo je prije neki dan u viber grupi roditelja napisala nastavnica iz jedne novosadske osnovne škole, dodajući da su neki đaci odmah “priznali i rekli da su pogriješili sa tim pjevanjem”, dok su drugi negirali da su u tome učestvovali.

“Svako od njih najbolje zna da li je pjevao ili ne. Oni su još uvijek djeca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i vaspitavamo, da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svjesni”, napisla je nastavnica roditeljima.

Ova nastavnica je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se sa ovakvim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće.

“Ona je odreagovala i takvih je nadamo se većina, ali ima i onih koji preko toga pređu, baš kao što uradi i većina građana kad na ulici prođe pored grupe huligana koji uzvikuju ovakve ili slične uzvike koji se smatraju krivičnim djelom izazivanja rasne, nacionalne, vjerske ili druge mržnje i netrpeljivosti ukoliko ih skandira osoba starija od 18 godina”, piše N1 Srbija.

Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i širom regije između ostalog ponuđeno je i kako selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje “šiptarsku” majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo vidjeti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dječaci poslije fizičkog u svlačionici.

Izvor: N1