Palestinski ambasador u Beogradu: Srbija je za nas jedinstvena zemlja

0
2492

Srbija je za nas jedinstvena zemlja i mi je tako priznajemo u skladu sa Rezolucijom 1244, kao što i mi tražimo od drugih naroda da poštuju rezolucije UN koje se odnose na naš narod, izjavio je večeras ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Nabhan na obiljžavanju Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom, javlja Anadolu Agency.

“Međunarodni legalitet počiva na tim principima, kad bi to kršili onda bi nastao haos, zato mi moramo da nastojimo da se držimo legaliteta i teritorijalnog integriteta inače bi dobili ratove koji se nikad ne bi završili. Mi moramo da znamo gdje se završava moje pravo i gdje počinje pravo drugog, kao i gdje se završava teritorija jednog i počinje drugog”, izjavio je ambasador.

Upitan šta povezuje Palestinu i Kosovo, on je naveo da je palestinski narod prošao kroz ista iskušenja.

Na obeležavanju Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom, ambasador je kazao da se narod Palestine već 70 godina bori za svoju slobodu i svoju nezavisnost i još uvek to nije ostvario svoju slobodu i nezavisnost.

Prema njegovim riječima, tragedija palestinskog naroda traje od 1948, jer narod živi u dva dela.

“Moj narod koji broji 13 miliona ljudi – jedan deo živi pod okupacijom, a drugi deo u izbeglištvu. Sada tražimo mir. Definitivno smo odlučili da moramo naći naćin da živimo u miru sa svim našim komšijama, pogotovo Izraelcima”, dodao je.

Ambasador je objasnio da za to postoje dva rješenja – ili da postoje dvije odvojene i nezavisne države ili jedna država sa dva naroda, ali u kojoj oba naroda imaju jednaka prava.

Na svečanom prijemu, nastupio je Palestinski nacionalni folklorni ansambl, kao i aktuelna misica Srbije Katarina Šulkić, koja je sa KUD “Kosovski božur” pevala pesme sa Kosova.