Policija u Srbiji novom “mašinom” lovi prekršajce: Od danas će znati da li nosite pojas ili pričate telefonom

0
1656
blank

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa JP “Putevi Srbije“ i Direkcijom za mere i dragocene metale, počeće sutra, 29. jula, sa proširenim i unapređenim sistemom mjerenja prosječne brzine na svim auto-putevima.

U prvoj fazi ovog projekta, predviđeno je da se prosječna brzina meri na oko 50 dionica širom republike Srbije, piše Telegraf.rs.

Pored mjerenja brzine, korišćenjem ovog sistema biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vrijeme vožnje.

Uz pomoć ovog sistema, biće stvoreni uslovi za dodatno unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srbiji. U poslednjih pet godina, u saobraćajnim nezgodama koje su se događale na auto-putevima, godišnje je u prosjeku gubilo život 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom.

Inače, Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolom brzine uz pomoć ručnih radara i presretača.

Izvor: Telegraf.rs