Poraz Vučića u Beogradu, većina izašlih glasala za “ne“

0
619
blank
Foto: N1

Predsjednik Aleksandar Vučić saopćio je preliminarne rezultate, koji pokazuju da su građani Srbije koji su izašli na referendum većinom glasali za “da”. Međutim, podaci za Beograd su nešto drugačiji – za “ne” je u Beogradu glasalo 54 odsto izašlih građana.

Za “da“ je u Beogradu glasalo 45 odsto izašlih građana.

Podsjetimo, na nivou Srbije je za “da“ glasalo 60,48 odsto, dok je za “ne“ bilo 39,52 odsto izašlih građana.

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje “Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora “da“ ili “ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspio.

Ne davimo Beograd: Referendum pokazao potencijal za promjene

Pokret “Ne davimo Beograd“ saopćio je da su građani glavnog grada na referendumu “rekli Ne! režimu Srpske napredne stranke i odbacili štetne promjene Ustava“.

“Beograd je pokazao da ne pristaje na nove naprednjačke manipulacije i uništavanje demokratije u našem društvu“, saopćeno je iz pokreta Ne davimo Beograd.

Rezultati referenduma u glavnom gradu, prema ocjeni pokreta Ne davimo Beograd, “pokazuju ogroman potencijal za promjene na narednim izborima“.

Izvor: N1