Porodice žrtava smatraju da na sudu u Beogradu nema pravde

0
870
blank
Foto: Anadolija

Suđenje osmerici pripadnika MUP-a Republike Srpske za ratni zločin ubistvo civila u Kravici kod Srebrenice odloženo je danas u Beogradu za 1. i 2. mart zbog toga što se čeka odluka Apelacionog suda o daljnjem toku predmeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Suđenje je ranije prekinuto do izbora novog tužioca za ratne zločine, pa je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu željelo da optuženi opet budu saslušani, dok je Tužilaštvo tražilo da se nastavi ispitivanje svjedoka, odnosno tamo gdje se stalo. Spisi predmeta proslijeđeni su 12. decembra prošle godine Apelacionom sudu i sada se čeka odluka o daljnjem toku suđenja.

Sudsko vijeće odlučilo je da danas prekine suđenje i najavilo ispitivanje optuženih za 1. i 2. mart. Predstavnice porodica žrtava ubijenih 1995. godine u Kravici kod Srebrenice Šuhra Sinanović i Kada Hotić ocijenile su da na ovom sudu nema pravde.

Sinanović je rekla da ne zna koji put dolazi na sud, da uđe u sudnicu, čuje imena optuženih i izađe.

“Mi smo došli ovdje da tražimo pravdu. Ja mislim da mi nemamo pravdu ovdje”; rekla je Sinanović čiji je muž ubijen.

Zahvalila je Allahu dž.š. na dvoje “zlatne djece”” koja su joj od njega ostala i poručila da će se oni oženiti i udati i da će ih biti još, ali da ne zna šta je u glavama onih koji su zločin počinili. Hotić je rekla da od Srbije i Specijalnog suda pravde nema, ali da je ima od Boga.

“Ni ovaj sud, ni država ne žele da se mijenjaju iz vremena 1991. godine kada su ubijali bespomoćan narod. U Kravici je ubijeno više od 1.300 ljudi, među njima i moj brat. Dolazim ovdje da vidim ima li pravde, hoće li se ova država mijenjati. Ali ovo je farsa, ovo nije sud”, rekla je Hotić.

Ona je navela da misli da je sud formiran reda radi.