Postignuta saglasnost o problemu trgovine brašnom između Makedonije i Srbije

0
1014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije Ljupčo Nikolovski danas je održao radni sastanak s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su saopćili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije (MPŠV), na sastanku se razgovaralo o izmjenama makedonskog Pravilnika za izgled, formu i sadržaj zahtjeva za izdavanje kontrolnih markica za označavanje brašna, ali bilo je riječi i o svim otvorenim pitanjima i nesporazumima u trgovini između dviju država.

“Ministri su donijeli zajedničko rješenje, u interesu dviju država, odnosno da se na pakovanja uvoznog brašna od 1, 2 i 5 kilograma, kontrolne markice lijepe u Srbiji, a na pakovanja od 25 i 30 kilograma, kontrolne markice će se lijepiti u Makedoniji”, navodi se u saopćenju.

Na sastanku, ministri su dogovorili da se formira Komitet sastavljen od nadležnih institucija dviju država, čije će posao biti u smjeru prevazilaženja svih otvorenih pitanja povezanih s međusobnom trgovinom.

“Dogovorili smo se da formiramo komitet dviju vlada koji će razmotriti sva ova pitanja. Komitet će raspravljati i o opravdanosti ovakvih markica koje su bile uvedene na zahtjev privrednih komora i sada u saglasnosti dviju privrednih komora privrednika dviju zemalja, ukoliko postoji takav zahtjev i interes mi nemamo nikakav problem da pristupimo i ukidanju samih markica”, izjavio je ministar Nikolovski.

Ministar Ljajić je kazao da Republika Srbija neće uvesti kontra mjere Makedoniji, jer, kako je kazao, danas je napravljen važan korak za rješavanje konkretnog problema sa izvozom srpskog brašna, ali da su otvorena dva druga pitanja za koja Komitet ima zadatak da iznađe riješenje.

Ujedno, iz sastanka je proizašlo 10 zaključaka o kojima su se ministri Nikolovski i Ljajić potpisom obavezali na ispunjenje istih, informisalo je Ministarstvo poljoprivrede Makedonije.

Problem s uvozom brašna iz Srbije nastao je otkada je Makedonija 8. februara uvela izmjene postojećeg Pravilnika.

Prema izmjenama, brašno se trebalo obilježavati s markicama nakon njegovog distribuiranja i cjelokupne kontrole u zemlji, a ne još prije nego stigne u Makedoniji, od strane izvoznika.

Srbija je reagirala jer smatra da Makedonija time uvodi barijere, te su zvaničnici ove zemlje najavili da ukoliko se ne pronađe rješenje problema s uvozom brašna, da će Srbija početi primjenjivati kontra mjere.