Potpredsjednik Vlade Turske u Beogradu: Razvoj Srbije znači i razvoj Balkana

0
1002
blank
Foto: Anadolija

Očekujemo da se sastanak trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine održi krajem aprila ili početkom maja i da će ti sastanci doprinijeti razvoju dobrih odnosa i pozitivne klime u cijelom regionu, izjavio je danas u Beogradu potpredsednik Vlade Turske Fikri Isik, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon trećeg zasjedanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Turske i Srbije, kojem je, osim Isika, prisustvovao i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, njih dvojica su se na konferenciji za novinare saglasili da je potrebno podići trgovinsku razmjenu dvije zemlje sa milijardu i dvesta hiljada dolara, koliko je iznosila prošle godine, na dvije milijarde dolara.

“Trenutni nivo razmjene je oko milijardu i dvesta hiljada dolara, a naš cilj je da dostignemo dvije milijarde dolara i preduzimamo sve što je neophodno da dođemo do toga. U prva dva mjeseca ove godine, razmjena je 50 odsto veća nego prošle godine u prva dva meseca, što je dobar preduslov i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da ove brojke budu veće”, rekao je Isik, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

On je naveo da će Turska upućivati svoje investitore i podsticati ih da ulažu u Srbiju. Istakao je i važnost zajedničkih projekata, pogotovo kružnog autoputa Beograd – Sarajevo, dodavši da se trenutno obavljaju sve tehničke pripreme za taj projekat.

“Mi kao Turska želimo da Srbija napreduje na svim poljima, u svim važnim oblastima života jer razvijanje Srbije znači razvoj Balkana”, dodao je Isik.

Prema njegovim riječima, za Tursku je Srbija ključna država na Balkanu, iako između te dvije zemlje ne postoji zajednička granica.

Isik je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja trilateralnog sastanka Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine istakavši da ovakva vrsta sastanaka značajno doprinosi saradnji zemalja u regionu.

“Očekujemo i da se sljedeći trojni sastanak održi krajem aprila, početkom maja, i da će sastanci na trojnom nivou doprineti razvoju dobrih odnosa i pozitivne klime u cijelom regionu, a posebno ekonomskih odnosa”, izjavio je Isik.

O trećem zasedanju Mešovitog komiteta, Isik je rekao da želi da se takvi sastanci održavaju svake godine.

Potpredsjednik Vlade Turske je rekao i da se posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji može smatrati prekretnicom u odnosima dvije zemlje, o čemu govori i to da je 140.000 turista iz Srbije posetilo Tursku prošle godine, dok je 100.000 turista iz Turske boravilo u Srbiji, a što je omogućilo dobro poslovanje turske aviokompanije Turkish Airlines, koja leti na više od 300 destinacija.

“Nivo ulaganja iz Srbije u Tursku je 36 miliona, a iz Turske u Srbiju 60 miliona. To su skromne brojke i želimo da se one uvećaju, želimo da naši privrednici što više ulažu u Srbiju i da, kada dođu u Srbiju, investiraju u sve dijelove zemlje i tako povećaju BDP i uslove života u čitavoj zemlji”, zaključio je Isik.

Sa time se saglasio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je istakao da je za dostizanje trgovinske razmjene od dvije milijarde dolara jedan od preduslova upravo dolazak još više turskih investitora.

“Prošla godina je bila uspješna, došli su turski proizvođači iz tekstilne industrije i imamo nove najave, ne samo u toj oblasti nego i u drugim, nadamo se da će njihov dolazak značajno povećati obim trgovinske razmjene”, kazao je Ljajić.

On je dodao da je za dostizanje željene cifre od dve milijarde dolara potrebno i da se ratifikuje Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, te zahvalio turskoj strani što je i pre ratifikacije omogućila da prvih 200 tona goveđeg mesa bude izvezeno.

Ljajić je izrazio uvjerenje da će taj sporazum u Skupštini Srbije biti ratifikovan tokom ovog proljećnog zasjedanja.

Kao drugi važan korak, naveo je potrebu za što više poslovnih susreta Turske i Srbije, te najavio poslovne forume u raznim oblastima, a kako bi podstakli privrednike obe zemlje da međusobno sarađuju.

“Dogovorili smo se da sljedeće zasjedanje Mešovitog komiteta bude na projeće naredne godine i da ono bude praćeno Poslovnim forumom”, dodao je Ljajić.

On je rekao i da je još jednom potvrđeno da će turska banka Egzim odobriti 400 miliona dolara Srbiji, ali da se još uvek pregovara oko uslova korišćenja tih sredstava.

Isik i Ljajić su potpisali Sporazum o saradnji nakon zasedanja Mešovitog komiteta, a potpisan je i Memorandum o razumevanju u oblasti standardizacije.

Isik se prethodno sastao i sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.