Povjerenica osudila izjavu Zukorlića: Diskriminiše LGBT osobe, da se upozna sa njihovim problemima

0
482
blank
Foto: N1

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donijela je mišljenje da je narodni poslanik Muamer Zukorlić svojim izjavama izvršio diskriminaciju LGBT+ osoba, saopćila je organizcacija “Da se zna!”, koja je podnijela pritužbu.

U saopštenju se podseća da je Zukorlić u emisiji “Dobro jutro, Srbijo” 18. marta 2020. na TV Happy, kao potencijalne uzroke korona virusa homoseksualnost izjednačio sa devijacijom i predstavio je kao odraz “moralnog pada” čovjeka koji dovodi do pojave katastrofa i epidemija.

Kako se navodi, povjerenica je dala preporuku Muameru Zukorliću da se sastane s predstavnicima jedne organizacije civilnog društva koja se bavi zaštitom ljudskih prava kako bi se upoznao s problemima s kojima se suočava LGBT+ zajednica i s posljedicama izazvanim izjavama poput njegovih, kao i da ubuduće prilikom davanja izjava u medijima vodi računa da se pridržava propisa o zabrani diskriminacije.

“Kao udruženje za zaštitu ljudskih prava s primarnim fokusom na bezbjednost LGBT+ osoba, ”Da se zna!” je pozvao Muamera Zukorlića na sastanak, kako bismo ga upoznali sa incidentima motivisanim mržnjom i sa otežanim pristupom pravdi sa kojim se žrtve suočavaju u našoj zemlji”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Tanjug