Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač magazina “Vreme”

0
518
blank
Foto: N1

Jedan od osnivača beogradskog nedjeljnika “Vreme”, novinar, kolumnist i analitičar Miloš Vasić, preminuo je u subotu u Beogradu poslije duge i teške bolesti.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije saopšteno je da je “umro Miloš Miša Vasić, jedan od najboljih u našem poslu otkad se na ovim prostorima zavrtela rotacija”.

“Nakon decenija pisanja i govorenja za različite medije, izvesno je to da je Miša živeo od novinarstva i da je njegov jedini poslodavac bila istina. Ona istina koju je često plasirao kroz stilske bravure i bujice vlastite erudicije. Na strani istine, uvek je bio protiv gušenja slobode, bahate demonstracije sile, protiv samovlašća moćnika. Svrstavajući se tako među često medijski napadane i proganjane misleće ljude”, navodi se u saopštenju.

Vasić je 15 godina pisao za “NIN” nakon čega je postao jedan od osnivača nedjeljnika “Vreme”.

“Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije bio je od 1997. do 1999. U vreme primene giljotina Zakona o informisanju, progona slobodnih medija, ubistva Slavka Ćuruvije”, navode iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Dodaju da je Vasić bio otvoren i za pomoć mlađim kolegama, a “mnogi od njih pripisaće mu i ključne zasluge za svoje uspešne karijere”.

“Oni koji su ga poznavali i imali priliku i zadovoljstvo da borave u njegovom društvu, pamtiće ga kao duhovitog i otvorenog čoveka, nenametljivog iskusnog znalca, spremnog da sluša i pokaže razumevanje. Kao prijatelja koji zauvek obeleži život”, naveli su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izvor: Anadolija