Prijavljivanje za 5.000 dinara jednokratne pomoći od 1. decembra

0
344
blank

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je da će prijavljivanje za novu jednokratnu pomoć države od 5.000 dinara namenjene mladima početi 1. decembra i trajaće do 15. decembra.

“Svi mladi od 16 do 29 godina mogu da se prijave kako je predsjenik obećao. Prijavljivanje je jednostvano, kao i ranije, broj lične katre i matični broj, izaberete banku u koju ćemo da uptalimo novac i mi ćemo već od 16. do 20. decembra svima isplatiti”, objasnio je Mali na TV Pink.

Naveo je da je prve dve pomoći od po 100 eura primilo 1.060.000 mladih u Srbiji i da zato očekuje da će i ovog puta interesovanje biti veliko.

On je podsjetio da će od 1. januara penzioneri imati još 12,9 procenata uvećenja penzija, što je sa prethodnim uvehcanjem od devet procenata sa početka novembra, kumulativno povećanje od 20,1 odsto za 2023. godinu.

Mali je dodao da će od početka neredne godine biti uvećane plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, kao i minimalna zarada za 14,3 procenta, što znači da će minimalac biti iznad 40.000 dinara i da će “pogurati” plate naviše.

“Mi ćemo u decembru ove godine imati prosječnu platu od 720 eura, a u decembru naredne godine sa ovim povećanjima biće 820 eura. Prosječna pnezija u Srbiji će u decembru biti oko 280 eura, a u decembru naredne godine će biti 320 eura sa povećanjima”, rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija bez obzira na krizu i sve izdatke likvidna i da jutros u budžetu ima 303 milijarde dinara.

“Uprkos inflaciji i krizi nismo zaustavili ni jednu investiciju, a s druge strane ulažemo i poboljšavamno životni standard građana. Imaćemo 3,9 milijardi eura direktnih stranih investicija i zato je važno da ne stanemo sa izgradnjom autoputeva i brzih pruga, jer to privlači investitore”, rekao je Mali.

Napomenuo je da je u ovoj krizi najvažnije da se izborimo za to da nema otpuštanja, da ljudi zadrže radna mesta, da se zadrži stabilnost ekonomije, kako bismo nakon završteka konflikta u Ukrajini i izalska iz krize nastavili sa visokim stopama rasta koje smo imali prije krize.