Prištinske vlasti zabranile Jeremiću ulazak na Kosovo

0
256
blank
Foto: N1

Albanske vlasti u Prištini zabranile su predsjedniku Narodne stranke (NS) Vuku Jeremiću ulazak na Kosovo i Metohiju, saopštila je NS.

Prilikom prelaska administrativne linije vozilo u kome se nalazio Jeremić je zaustavljeno i zadržano više od dva sata od strane prištinskih vlasti, poslije čega je Jeremiću uručena i pisana zabrana ulaska, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su Jeremiću prištinske vlasti zabranile dalji put ka Gračanici, gdje se danas održava skupština Pokrajinskog odbora Narodne stranke.

“Narodna stranka je jedna od retkih političkih organizacija u Srbiji koja se odvažila da formira stvaran i funkcionalan Pokrajinski odbor na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopćenju i dodaje da je politika te stranke jasna – da je “Kosovo i Metohija je neotuđivi dio Srbije“.

Povratak pokrajinske administracije u ustavno-pravni poredak Srbije mora biti dugoročni cilj svake odgovorne vlasti, koliko god to delovalo teško u svetlu aktuelnih okolnosti, ističe se.

“Treba imati u vidu da su istorijske prilike u kojima se nalazio srpski narod bivale i znatno teže, kao i da su odnosi u svetu podložni projmenama. Neophodno je sačuvati narod, svetinje i tapije. Ostati sabran i ne dozvoliti sukobe, kao ni međunarodnu afirmaciju takozvane kosovske nezavisnosti – ostalo će se rešiti vremenom“, piše u saopćenju NS.

blank
Foto: Narodna stranka

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je u Gračanici da zabrana albanskih vlasti predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću da uđe na Kosovo i Metohiju pokazuje “koliko je bolesna propaganda režima“ Aleksandra Vučića, koja je Jeremića prikazivala kao nekoga kome su Albanci zahvalni, saopćila je Narodna stranka.

“Albanci su Jeremiću ’zahvalni’ tako što mu ne daju da uđe na Kosovo i Metohiju. Sada je svima jasno da se Vučićev režim sa nama razračunava lažima i baš ga briga što tako radi u korist Albanaca. Vučiću je važno samo da ostane na vlasti i spreman je da to plati i predajom Kosova i Metohije“, rekao je Aleksić na osnivačkoj skupštini Pokrajinskog odbora Narodne stranke Kosovo i Metohija.

Aleksić je istakao da “laži režima“ neće spriječiti Narodnu stranku da se bori za srpski narod na Kosovu i Metohiji i da razvija stranačku infrastrukturu.

“Važan nam je svaki čovjek na Kosovu i Metohiji i branićemo interese našeg naroda i u Skupštini Srbije. Naša misije je da se borimo za srpski interes. Tražićemo u parlamentu formiranje anketnog odbora za Kosovo i Metohiju da bismo utvrdili koliko se novca iz budžeta izdvaja za naš narod u pokrajini a koliko novca stigne do narodna kome je namenjen i uloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju“, rekao je Aleksić, prenosi stranka.

Aleksić je istakao da je sutrašnji skup u Kosovskoj Mitrovici „još jedna magla, laž i još jedan voz oslikan freskama“, čiji je cilj da se prikrije da je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Berlinu potpisala sporazum sa Albinom Kurtijem ispred zastave samoproglašenog Kosova, dodaje se.

Za predsjednika Pokrajinskog odbora Narodne stranke Kosovo i Metohija izabran je preduzetnik Žarko Ristić.

Izvor: N1