Problemi s migrantima: Vučić šalje specijalnu policiju u Šid

0
809
blank

Srbija će u subotu rasporediti dodatne i posebne policijske snage kod vojvođanskog mjesta Šid na granici s Hrvatskom, kako bi oni uspostavili bezbjednost i javni red u tome mjestu, najavio je u petak predsjednik države Aleksandar Vučić, navode mediji.

Vučić je novinarima rekao da posljednjih nekoliko dana građani u Šidu imaju problema zbog, kako je istaknuo, nervoze kod migranata, koji su počeli uznemiravati mjesno stanovništvo.

“Vidim da su ljudi u Šidu vrlo uznemireni jer im upadaju sve češće u kuće i na imanja. Zato sam zamolio (MUP) da pošalje posebne jedinice policije, bilo žandarmerije ili neke druge specijalne jedinice da uvedu red u Šidu, osiguraju mir i da ne budu taoci broja migranata koji čekaju da pređu na teritoriju Hrvatske”, rekao je Vučić.

Od sutra možete očekivati znatno povećanje snaga javnog reda i mira koje će uspostaviti sigurnu zonu za sve građane Šida, najavio je predsjednik Srbije.

blank

Nakon najave Turske da će pustiti migrante slobodno prema Europi, Vučić je rekao da će Srbija i njezine službe pratiti stanje i donositi odluke ovisno o potrebama i broja migranata koji budu dolazili.

Srbija će uvijek pokazati solidarnost prema izbjeglicama, ali će, ako zatreba, znati očuvati i svoje državne i nacionalne interese.

Srijemska Televizija je prije nekoliko dana objavila da se dogodio incident u prihvatnom centru “Adaševci” kod Šida, zbog prostora za molitvu migranata muslimanske vjeroispovijesti. 

Zbog malog prostora za molitvu neki su migranti izašli u dvorište prihvatnog centra kako bi se pomolili. Kako je prenijela neslužbene informacije televizija migranti su bili zamoljeni da poslije molitve sklone svoja vjerska obilježja, ali su to odbili i došlo je do naguravanja među migrantima. 

blank

Nije bilo ozlijeđenih među migrantima kao ni među članovima Povjereništva za izbjeglice. Incidenti s migrantima su se u Šidu događali i u prethodnom razdoblju zbog čega je gradska vlast u aprilu 2017. tražila zatvaranje prihvatnog centra. 

Zahtjev državnim tijelima upućen je zbog višemjesečnog nezadovoljstva mještana Šida koji su se našli ne meti čestih incidenata i napada migranata. U jednom od tih incidenata migrant je sa sjekirom upao u porodičnu kuću u Šidu u trenutku kada su u njoj same bile dvije djevojčice, i to je bila “kap je koja je prelila čašu”, prenijeli su mjesni mediji.

 Incidenata je u posljednje vrijeme bilo i na drugim graničnim prijelazima.

Početkom februara više stotina migranata držalo je 12 sati u blokadi srbijansko–mađarski prijelaz Kelebija–Tompa na sjeveru Vojvodine. Tražili su da im se omogući ulazak u Mađarsku i odlazak u zapadnu Europu, ali ih je policija sklonila i odvezla autobusima u prihvatne centre, prenosi Hina.

Izvor: FENA