Protesti u Beogradu: Građani skandiraju “Aco lopove”

0
895
blank
Foto: N1

Članovi Pokreta “Kreni-promeni“ zajedno sa stotinama nezadovoljnih građana blokirali su centralni beogradski most “Gazela“, kao i mnoge druge mostove, petlje i saobraćajnice zbog usvajanja Zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Zakone koje je Skupština Srbije usvojila 25. novembra, osudili su aktivisti okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koja okuplja pet nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine.

Kako prenose beogradski mediji, nekoliko stotina građana koji su se okupili ispred Palate pravde otišla je ka mostu “Gazela”.

Okupljeni nose brojne transparente sa natpisimam “Srbija nije na sniženju”, a uzvikuju parole “Čuje se do nebesa, nema više SNS-a i Aco lopove“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su blokade saobraćaja i održavanje neprijavljenih skupova kršenje zakona.

Most trenutno čuvaju jake snage policije i žandarmerije, formirani su kordoni koje su demonstranti pokušali već u nekoliko navrata probiti.

Oni sumnjaju da su izmjene zakona povezane sa projektom međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto koja planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, te da će ovoj i drugim kompanijama biti olakšano uzimanje privatnog zemljišta.