Radončić o izjavi Porfirija o prekrajanju granica: Zlokobna najava novih velikosrpskih agresija

0
300
blank
Foto: N1

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije Perić održao je zabrinjavajući huškački govor u Bijeljini tokom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, nagovještavajući promjene “granica za Balkanu”.

Mediji u regiji poput zagrebačkog “Jutarnjeg lista” ocijenili su da izjave poglavara Srpske pravoslavne crkve “zaudaraju na rat”, te da “sada znamo koja je srpska politika i za što se spremaju.

“Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva. Svi znamo da su se kroz istoriju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale. A nismo sigurni da u se istoriji u kojoj je sve relativno neće mjenjati i ubuduće”, kazao je Porfirije juče u Bijeljini.

Crnogorski novinar Šeki Radončić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ocijenio je da što patrijarh Porfirije i njemu slični “nisu sigurni da se granice neće i dalje mijenjati” jeste samo potvrda da stara poslovica – “što mačka rodi – to miša lovi” i dalje živi u glavama poglavara SPC-a.

“Ovakva “mekana” izjava patrijarha Porfirija je ustvari zlokobna najava novih velikosrpskih agresija i direktna poruka bosanskim Srbima da će Bosna i Hercegovina nestati, a da će entitet Republika Srpska postati dio Srbije. Velika je šteta što bogobojažljivi patrijarh Porfirije svoje vjernike i sljedbenike nije podsjetio i na to da su se granice, posebno na Balkanu, mijenjale samo ognjem i mačem i po cijenu ubistava na stotine hiljada ljudi i milione raseljenih“, istakao je Radončić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema Radončiću, patrijarh Porfirije ovakvim fašističkim stavom, takođe pokazuje, da je tokom službovanja u Hrvatskoj imao masku anđela, dok je povratkom u Srbiju pokazao – lice demona.

“Konkretno: u BiH ovom užasnom najavom, a u Crnoj Gori kada je helikopterskim desantima ustoličio mitropolita Joanikija na Cetinju, a potom potpisao Temeljni ugovor između SPC i Dritana Abazovića. Nažalost, ovakve tobože umjerene, a u stvari ratne poruke poglavara SPC-a, još jednom potvrđuju da je Haški tribunal potpuno zakazao u procesuiranju inspiratora ratnih zločina i ratnih huškača. Za razliku od sudova u Nirnbergu i Ruandi, koji su osudili sveštenike zbog takvih zločina”, zaključio je Radončić.

Izvor: Autonomija.info