Ramazanska poslanica Nasufovića: Važno da budemo ljudi, dobri ljudi

0
625
blank
Foto: IZS

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je danas vjernicima islamske vjeroispovesti početak mjeseca Ramazana, s porukom da čovječanstvo u pandemiji korona virusa polaže ispit zrelosti čiji će rezultati, kako je istakao, bitno uticati na naše potomstvo tokom 21. vijeka.

”Zato je važno da budemo ljudi. Dobri ljudi”, poručio je Nasufović u ramazanskoj poslanici koju je pročitao ispred Bajkrakli džamije povodom početka islamskog meseca posta – Ramazana.

Kako je naveo, po Takvimu – verskom kalendru Rijaseta Islamske zajednice Srbije večeras počinje mjesec Ramazan 1441. hidžretske, odnosno 2020. miladske godine.

Nasufović je kazao da ove godine cijeli ljudski rod prolazi kroz tešku borbu protiv virusa Kovid 19, ali da vernici treba da se raduju Ramazanu, veličanstvenom mjesecu koji je jedini po imenu spomenut u Kur'anu jer je u tom mjesecu Kuran spušten na srce poslanika Muhameda, a u Kuranu spušten lek za srce vernika”.

Pozvao je vjernike da poste jer, kako je istakao, samo tako mogu postići da ”širokih prsa i otvorenih srca prime Kur'an u svoje srce”.

“Hladno srce je beživotno, a ničim se ne može ugrijati niti oživeti osim ljubavlju- zato volimo. Čovjek teško putuje i sa svojim teretom, pa odbacimo sa svojih pleća tuđi teret – zato svima oprostimo”, poručio je Nasufović.

Pozvao je vjernike da se ‘mole Uzvišenom Bogu’ da ožalošćenima podari strpljenje i smirenost, bolesnima zdravlje, ljekarima snagu i uspjeh, a svakom čovjeku nadu u bolje sutra.

Izvor: Tanjug