Rasim Ljajić: Pitanje referenduma o Kosovu poslije proljeća

0
1324

Referendum na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju nije opcija za rješenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rješenju koje će predložiti političari, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

“To nije bježanje od odgovornosti”, rekao je Ljajić za RTS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa Kosova, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Kako navodi RTS, ako bi se mijenjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, riječ bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući.

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Prema Ljajićevim riječima, to su “teledirigovani” referendumi koje smo imali u prošlosti, gdje se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju.

“Ovdje i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom”, rekao je Ljajić.

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije poslije proljeća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog, dodaje RTS.