RAZLOG ZA BRIGU U REGIONU: Miloševićev pulen ponovo aktivirao narativ o “srpskoj ugroženosti”

0
464
blank
Foto: FENA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se “ne sjeća” da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine i dodao da Srbija osam mjeseci nije uvela sankcije Rusiji zato što one nisu u njenom interesu.

Pulen Slobodana Miloševića ovim je ponovo aktivirao nadaleko čuveni narativ o ”ugroženosti Srba”, pa se postavlja pitanje da li region treba da strijepi.

Jer kad god je lansirana priča o ugroženosti Srba, to se nikad dobro nije završilo.

“Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova“, rekao je Dačić za Kurir.

Na pitanje da li Srbija može da i dalje odolijeva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je naveo da sankcije Rusiji nisu uvedene osam mjeseci jer nisu u interesu zemlje.

“Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže“, naveo je Dačić koji važi za glavnog ruskog čovjeka u Srbiji.

Samo pominjanje termina ”ugroženost” od strane Dačića povod je za zabrinutost.

Podsjetimo, isti narativ o “ugroženosti srpstva” bio je korišćen prije nego što su granatirali Sarajevo svakog dana četiri godine, izvršili genocid u Srebrenici, protjerali milion Albanaca sa Kosova i ko zna koliko poubijali, ali i prije mnogih drugih zločinačkih poduhvata.

Izvor: Agencije/Aktuelno.me