REAKCIJE / Jovanović (DSS): Skandalozna izjava Ugljanina da je Srbija za Bošnjake genocidna tvorevina

0
1186
blank

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocijenio je danas da je izjava lidera Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejmana Ugljanina da srpska država za Bošnjake predstavlja “genocidnu tvorevinu”, “skandalozna i apsolutno neprihvatljiva”.

Jovanović je ocijenio i da je neprihvatljiv zahtjev BNV-a da Sandžak dobije status pokrajine i da, kako je naveo, građani Srbije islamske vjeroispovesti dobiju status naroda koji bi postao ustavna kategorija.

“Nastavak dezintegracionih procesa koji su na dijelu u Srbiji nedopustiv je i krajnje je vreme da svi građani naše zemlje konačno shvate da Srbija neće odustati od sopstvene teritorijalne cjelovitosti niti će politički decentralizovati zemlju stvaranjem novih teritorijalnih autonomija”, kazao je Jovanović a preneo DSS.

POVEZANI TEKST – Ugljanin: Ustavno riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Predsednik te stranke je ocenio da će politika očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije biti “ključ budućnosti i stabilnosti naše zemlje”, dodajući da bi politika predaje “otvorila niz vrlo teških geopolitičkih pitanja koja bi zasigurno ugrozila budućnost naše zemlje i djece”.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je ranije danas da Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu. Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja “genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije”.

“Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbijedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Ugljanin.