ŠOVINISTIČKI ISPAD: Čak je i Vučić osudio fašistički napad Bokana na Tepić

0
941
blank
Screenshot

Bokan je u TV nastupu uživo, govoreći o Mariniki Tepić, potpredsjednici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, optužio Rumune i Rumuniju da su “nacionalni neprijatelj” Srba i Srbije.

“Promoter zla, mrzitelj žena, prostak, šovinista, fašista, homofob”, ovo je, u najkraćem, lik i djelo režisera Dragoslava Bokana, takoreći biografija čovjeka koji već 30 godina aktivno i strasno huška građane Srbije i mrzi sve koji nisu tako lijepi i ispravni kao On. I sve to radi nekažnjeno, ako se izuzme kazna od godinu dana zatvora iz 2009. godine zbog pomaganja u razbojništvu nad Novosađaninom Tomislavom Đorđevićem i njegovom porodicom”, piše list Blic, u osvrtu na šovinistički ispad Dragoslava Bokana koji je u TV nastupu uživo, govoreći o Mariniki Tepić, potpredsjednici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, optužio Rumune i Rumuniju da su “nacionalni neprijatelj” Srba i Srbije!

Sije mržnju po Srbiji i regionu

I kad ovakav karakter uzme da “brani” nacionalne interese Srbije, nije ni čudo što se preigra pa ih nađe u prijateljskoj Rumuniji – koja inače nije priznala nezavisnost Kosova – i rumunskom narodu, koji čak ima i izreku: “Rumun ima samo tri prijatelja: Dunav, šumu i Srbina”, piše beogradski Blic.

“Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod (Nenada) Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kad je bila mlada devojka dok je studirala – šta? – rumunski jezik. Iz rumunske porodice, rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji. Ona je naš neprijatelj, ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički, i to mora da bude jasno. Moramo da definišemo ono što mora da brani srpska država”, rekao je Bokan u TV nastupu.

Ovakvi stavovi su naišli na sveopštu osudu javnosti u Srbiji. Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je nazvala Bokana “fašističkim ološem”.

“Trideset godina ovaj fašistički jurišnik seje mržnju po Srbiji i zemljama regiona. Ovaj osuđeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje ludačke i fašističke ideje. Ovakvom smeću nije mesto na televizijima, nego u zatvoru”, poručuje LSV.

blank

Vučić: To je sramota! Ambasada Rumunije: Zgroženi smo!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ovim povodom rekao da “apsolutno osuđuje svakoga ko osuđuje bilo koga na nacionalnoj osnovi”.

“Marinika Tepić je lažov i ništa dobro nije uradila za zemlju, ali i ja Rumune obožavam i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare… I ne dam da neko nekoga napada što pripada drugoj naciji. Uvek ću da izrazim svoje neslaganje sa tim. To je sramota “, rekao je Vučić.

Ambasada Rumunije u Beogradu saopštila je danas da najoštrije osuđuje poruke mržnje koje je iznio Bokan.

“Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmjeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vijesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”. Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države”, navela je Ambasada Rumunije.

Ko je Dragoslav Bokan?

Bokan je Beograđanin, režiser i predsjednik takozvanog Instituta za nacionalnu strategiju.

Nekadašnji je pripadnik paravojne formacije “Beli orlovi”, koje su nazivali i Šešeljevcima jer je SRS navodno učestvovala u njenom formiranju. Sa njima je Bokan bio na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Tokom rata osnovao je svoju stranku Srpski otadžbinski savez, a učestvovao je i na republičkim izborima za predsjednika 1992. godine, kao predsjednik SOS. Bio je savjetnik za medije načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, radio za brojne medije i jedan je od suosnivača Rusko-srpskog kulturnog centra, a radio je i kampanje za desničarske stranke i organizacije poput SRS, “Obraz” i SNP Naši.