SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDNU PROREŽIMSKU TELEVIZIJU: Informer dobio dozvolu za emitovanje TV programa

0
224
blank
Screenshot/TV Pink/RTS

Savjet REM-a na današnjoj sjednici odlučio je da preduzeću “Insajder tim d.o.o.” koje je vlasnik lista Informer, izda dozvolu za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže, saznaje N1. To praktično znači da Informer može da pokrene kablovski TV program.

Prema saznanjima N1, ovo je bila ključna tačka sjednice Savjet REM-a na kojoj nije bilo riječi o zahtjevima sa protesta Srbija protiv nasilja.

Prekršaji Kodeksa novinara Srbije

Prema izvještaju Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije za dnevnu štampu, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. list Informer je imao 512 prekršaja.

“Ovaj list prednjači u kršenju Kodeksa u političkom izvještavanju, prvenstveno iz prvog poglavlja, koje se odnosi na istinitost izvještavanja, ali i odredbi vezanih za diskriminatoran govor i kulturu i etiku javne riječi, a sve u cilju zastupanja interesa vlasti, na štetu opozicije. Takođe, Informer prednjači u potpirivanju međunacionalne netrpeljivosti (“Šiptarski zlikovac sišao s uma: Kurti bi sad da hapsi i mrtve!” naslov je teksta objavljenog na naslovnoj i udarnim, drugoj i trećoj strani lista 18. januara, što je samo jedan slikovit primer načina na koji ovaj list pristupa novinarskoj profesiji). Informer i dalje nastavlja da objavljuje lažne i tendenciozne “ankete” na drugoj strani lista, a značajan broj prekršaja Kodeksa pravi i u tekstovima iz crne hronike i oblasti estrade“, navodi se u posljednjem izveštaju Savjeta za štampu.

Ovo nije jedinstven slučaj, Savjet za štampu je u izveštaju o poštovanju Kodeksa novinara u dnevnim novinama za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine naveo da je liste Informer po naslovima prekršio Kodeks 949 puta. U tom izvještaju navodi se:

“Po pravilu list izvještava u interesu vlasti, a na štetu opozicije, pri čemu se krše odredbe Kodeksa koje se tiču neosnovanih optužbi, neprovjerenih tvrdnji, otvorenog političkog svrstavanja, pa i potpirivanja međunacionalne netrpeljivosti. Informer koristi izrazito uvredljive riječi kada piše o liderima opozicije i drugim kritičarima vlasti, ali i pripadnicima albanskog naroda, ili pojedinim političkim akterima i dijelovima društva u Crnoj Gori. Nastavljena je tradicija agresivnih političkih kampanja, kao i lažnih i tendencioznih “anketa” na drugoj strani. Učestano je i korišćenje naslova čije tvrdnje nisu podržane tekstom, pri čemu se ne izbegava čak ni pripisivanje pojedincima izmišljenih izjava (primer je naveden u delu izveštaja koji se odnosi na list Alo).“

U istom izvještaju ističe se da Informer i značajan broj prekršaja bilježe na “estradim“ stranama, kao i da i dalje postoji problem neobilježavanja PR tekstova.

Lažne vijesti i naslovne strane

Prorežimski tabloid Informer je, kako su izbrojao portal Raskrikavanje, i prošle godine bio nesumnjivi šampion manipulacija na naslovnim stranama – bilo ih je najmanje 363, dakle više od jednom dnevno budući da je tokom godine izašlo 306 brojeva.

Kako piše portal Raskrikavanje godina je počela razračunavanjem sa liderima opozicije, s obzirom da su Srbiju na proljeće očekivali izbori. Mogli smo da čitamo tekstove o “Savu CIA Manojloviću“ koji sprema “krvave nerede“, Ponošu kao “NATO kandidatu“, “lažnim ekolozima“, “hejterima“ i “bijednicima“ iz opozicije. Vodeći kampanju protiv njih, ovaj tabloid je često tvrdio da su rekli nešto što nisu – “izvrtanje” tuđih izjava je bio jedan od najčešćih vidova manipulacije prošle godine u Informeru.

Krajem februara, Informer je otvorio eru ratnih manipulacija sada već dobro poznatom naslovnom stranom na kojoj je pisalo “Ukrajina napala Rusiju“, a tokom narednih mjeseci ovaj tabloid će pisati kako je Putin “zgazio“ Ukrajinu, kako se desio njegov “munjeviti udar“ i kako Ukrajina na kolenima “moli za milost“. Slika predsjednika Rusije na naslovnim stranama pojavila se 86 puta, navodi portal Raskrikavanje.

Kako je rat odmicao, tako je tabloid pisao o krizi sa hranom i energentima, ali u evropskim zemljama: “EU moli za gas“ ili “Švajcarska – ko zagrije stan na više od 19 stepeni ide u zatvor“, za šta smo utvrdili da je riječ o čistoj dezinformaciji.

Za oko nam je zapao i naslov: “Svijetu preti velika glad”, u čijem je nastavku odmah i tvrdnja da “Srbija ima dovoljno hrane“. Ovo je, inače, bio uobičajeni narativ prorežimskih medija kada je riječ o ekonomskim posljedicama rata – u svijetu skoro pa gladuju, u Srbiji je sve pod kontrolom – o čemu je Raskrikavanje pisalo i prošle godine u velikoj analizi o izveštavanju medija o rusko-ukrajinskom sukobu.

Dok je u prvoj polovini godine glavni negativac, kao i godinu dana prije toga, bio Dragan Đilas čija je slika objavljena najmanje 32 puta u negativnom kontekstu, od druge polovine godine – sa pogoršanjem krize na Kosovu – “štafetu“ je preuzeo premijer Kosova Albin Kurti. Njegovo lice se na naslovnicama Informera pojavilo najmanje 49 puta, a svaki od tih puta Informer nije štedio riječi – nazivali su ga, između ostalog, “tempiranom bombom“, “šiptarskim ološem“ i “psihopatom iz Prištine“.

Izvještavanje o Kosovu pratile su i česte najave rata, naročito u vrijeme kada je kosovska vlast pokušala da uvede RKS tablice. Tada je i Raskrikavanje analiziralo kako izgleda medijsko-propagandno potpirivanje vatre iz Beograda ali i Prištine.

Riječ “rat“ je upravo bila jedna od najčešćih na naslovnim stranama ovog tabloida.

Izvor: N1