SRBIJA NE MOŽE U EU DOK NE PRIZNA KOSOVO: Vučić će najtežu odluku u karijeri prepustiti građanima na referendumu!

0
3692

Kosovo je ponovno postalo jedna od vodećih tema u procesu eurointegracija Srbije i sve se otvorenije posmatra kroz prizmu poruka evropskih dužnosnika da vlasti u Beogradu neće moći računati na članstvo u EU bez pravno obvezujućeg sporazuma s Prištinom.

Na većini beogradskih medija dominiraju poruke i objašnjenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iz sinoćnjeg intervjua za komercijalnu provladinu televiziju Happy da sporazum s Prištinom znači, među ostalim, i riješeno pitanje granica, te njegova najava da će u sljedećih par mjeseci reći “šta je najmanje loše rješenje” kosovskog pitanja.

“Neće dopustiti ulaz Srbije u EU bez jasno riješenog pitanja granica”, rekao je Vučić i naglasio kako se svi u Srbiji moraju dogovoriti o tome šta treba činiti u budućnosti. Vučić je naglasio da od sukoba s Albancima “nema koristi i sreće”, ostavljajući otvorenim kako će biti riješeno kosovsko pitanje. “Hoćemo li ga rješavati ili nećemo? Narod će svakako na nekom referendumu morati reći što misli o tome”, rekao je Vučić ocijenivši da “dobrog rješenja nema”.

Predsjednik Srbije najavio je da će za dva do tri mjeseca iznijeti svoje stajalište o rješenju tog pitanja, a ako se narod s tim ne složi, to će, kako kaže, “biti poraz” njegove politike. “Bit je, šta ljudi trebaju znati: ili ćemo nešto napraviti i nešto pokušati riješiti, ili smo osuđeni na propast”, poručio je Vučić.

Kosovo se ponovno našlo u centru pažnje nakon ubistva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića i odluke Beograda da neće nastaviti dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne rasvijetle to ubistvo. Poruku da Beograd neće nastaviti tehničke pregovore s Prištinom sve dok ne dobije informacije vezane za počinitelje i nalogodavce Ivanovićevog ubistva ponovio je u ponedjeljak navečer i srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić.

Problem rješavaja statusa Kosovo aktuelizirao je i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, izjavivši da niti jedna zemlja koja ne bude riješila pitanje granica ne može biti članica Evropske unije.