Srbijanski voditelj: Gdje ste bili 90-ih? Koliko ste sela spalili, jeste li ubili bar jednog čovjeka u Srebrenici

0
571
blank
Screenshot

Voditelj Željko Veljković izazvao je burne reakcije u srbijanskoj javnosti nakon uvoda u vijesti dana na televiziji Newsmax Adria – Srbija.

Veljković je gledaocima postavio nekoliko vrlo direktnih pitanja:

“Dobro veče. Gdje ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili? Jeste li donijeli kući bar jedan frižider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog čovjeka u Srebrenici. Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu? Ili ste možda tih godina izgubili nekog svog u Bosni, Krajini, na Kosovu? Dok ste čekali u redovima za šećer ili hljeb, plate mijenjali za pet maraka, marke za bugarski benzin. Dok ste bili siromašni, kao što su mnogi i danas, dok ste gledali kako se neki bogate i grade vile, kao što to rade i danas. E, takvi bi da se ništa ne promijeni, da se i kada je teško sakriju iza naroda.

A to je sve teže. U međuvremenu, svuda u susjedstvu su došli neki novi na vlast koji bi da raščiste stvari iz zajedničke prošlosti, a nama još vladaju oni isti, samo im se priviđa sve više neprijatelja. Kažete Vulin? E, da je jedini…”, rekao je Veljković na samom uvodu.

Njegova najava postala je viralna na društvenim mrežama, a komentari i reakcije su takvi da predstavljaju krajnosti. Dok jedni podržavaju i njegovu najavu smatraju relnim prihvatanjem istine i činjenica, drugi su sa žestokim i pogrdnim komentarima dočekali njegov potez.