Stefanović: Otkazao sam meč Srbije i Kosova da se izbjegnu sukobi

0
817
blank
Screenshot

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je agenciji Tanjug da je on je donio odluku da otkaže utakmicu juniorki srpske i kosovske rukometne selekcije koja je trebalo da bude odigrana danas.

Stefanović je naveo i da je o tome obavijestio premijerku Srbije Anu Brnabić i predsjednika države Aleksandra Vučića.

Stefanović je rekao, meč je “mogao da bude bezbjedno organizovan, ali uz cijenu”.

“Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi. Svakako. Ali šta bi bila cijena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne vjerujemo, suprotna našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima”, izjavio je Stefanović.

​U međuvremenu, policija je blokirala prilazni put koji vodi do Sportskog centra Kovilovo, gdje je za u petak popodne zakazan meč. Reporterima RSE na licu mjesta je nezvanično rečeno da je policija napravila veliki prsten oko samog SC Kovilovo, te da su od jutros na tom području na snazi visoke mjere bezbjednosti.

Predsjednik Rukometnog saveza Kosova Eugen Saraćini izjavio je za RSE da mu je žao je došlo do otkazivanja meča i to što je takvu odluku donela policija koja bi “apsolutno trebala da bude van sporta”.

“U odnosu na sve, i pored napora Rukometnog saveza Kosova i Rukometnog saveza Srbije, koji je odlično sve oragnizovao ispalo je da se takmica neće odigrati. Važno je da su naše djevojke ovdje u dobrom raspoloženju iako ima malo previše policije, ali obezbjeđenje je dobro. Nadam se da će turnir da se održi sa ostalim reprezentacijama”, kazao je Saraćini, koji je dodao da se trenutno nalazi u kompleksu Kolivolo.

On je dodao da se čeka odluka delegata kako i šta dalje.

“U smislu naših aktvinosti i naše spremnosti, mi smo tu, ako ćemo igrati sa ostalim reprezentacijama”, dodao je Saraćini.

Rukometašice Srbije i Kosova, uzrasta do 20 godina, trebalo je da igraju u okviru trodnevnog kvalifikacionog turnira, koji počinje u petak, a čiji pobednik će obezbijediti plasman na Svetsko prvenstvo za juniorke koje se igra u mađarskom Đeru.

Osim Kosova i Srbije učesnice su i selekcije Norveške i Slovačke.

Pre otkazivanja meča, bilo je predviđeno da se odigra bez prisustva publike i medija, a čitav turnir u Beogradu organizovan je tako da neće biti isticani nacionalni simboli, niti intonirane himne učesnika takmičenja.

Rukometni savez Srbije saopštio je da je takvu odluku donijela Evropska rukometna federacija i da je oni, kao takvu, samo poštuju.