U Srbiji uhapšen bivši saradnik Zelenskog: U zamjenu za slobodu otkriva državne tajne?

0
545
blank

Pripadnici srbijanske policije su ovih dana uhapsili Andriya Naumova, bivšeg bliskog saradnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema prvim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije s jednim Nijemcem, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca.

O njihovom je hapšenju izvijestio i srpski MUP navodeći da su im granični policajci na prijelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena smaragda.

Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima i s njima pokušali napustiti Srbiju.

Prijeti im zatvorska kazna

Naumovu i njegovom vozaču prijeti kazna od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da bi Naumov mogao otkriti neke ukrajinske državne tajne u zamjenu za svoju slobodu.

Naime, on je donedavno bio jedan od šefova ukrajinske obavještajne službe SBU dok ga Zelenski nije smijenio optuživši ga za veleizdaju.

Naumov je u SBU došao 2019., a u julu prošle godine imenovan je šefom Odjela za unutarnju sigurnost.

Ukrajinu je, prema pisanju lokalnih medija, napustio tek nekoliko sati prije početka ruske invazije, a svoju je porodicu u inozemstvo poslao ranije.

Njega je Zelenski službeno smijenio krajem marta tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazvavši ga antijunakom koji je prekršio svoju vojničku zakletvu, piše Index.