Uhapšeno pet osumnjičenih za malverzaciju ljekarskim receptima

0
1007
blank

Policija je uhapsila pet osumnjičenih da su malverzacijama ljekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije za 9,8 miliona dinara, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uhapšeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F.N. (43), A.B. (42) i K.A. (55) i penzionisani zdravstveni radnik R. J. (67) zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, dok se osumnjičenom A.M. (44), odgovornom licu u jednoj apoteci u Preševu, na teret stavlja zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su F.N, A.B, K.A. i R.J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lijekove bez izvještaja ljekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mjesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.

Osumnjičeni F.N. je, kako se sumnja, sa tim receptima podizao lijekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na Kosovu.

Takođe, sumnja se da je A.M. od januara 2016. do jula 2018. godine ručno prepravio 5.274 ljekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lijekova nego što je propisano.

Osumnjičenima F.N. i A.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok su A.B, R.J. i K.A već privedeni nadležnom tužilaštvu.