UVREDA ZA ŽRTVE: General Vojske RS i osnivač zloglasnog logora, postao narodni poslanik u Srbiji

0
1260
blank

Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je narodni poslanik Srbije.

Andrić je, prije potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamjenik predsjednika općine Novi Beograd. U BiH je poznatiji po svojoj ulozi nekadašnjeg generala tzv. vojske RS-a, progonitelja i osnivača logora Sušica.

Kroz njegov logor je, odnosno kroz logor koji je on osnovao, prošlo više od 8.000 muškaraca, žena, djece i staraca, svakodnevno izloženih torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja i ubijanja.

Sušica je, ustvari, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika te brojnih drugih općina.

blank

U krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo (FHP) stoji da je Andrić 28. maja 1992. godine naredio “iseljavanje” bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka.

“Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine”, stoji u krivičnoj prijavi FHP-a.

FHP u krivičnoj prijavi navodi i da je u maju i junu 1992. brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić protjerala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u općini Vlasenica.

U martu naredne godine pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u općini Vlasenica.

Izvor: Klix.ba