Vjerovali ili ne: Izraelski zastupnik tvrdi da je Vučić spriječio Treći svjetski rat

0
268
blank
Foto: screenshot/Wikipedia

Ugledni izraelski list “Jerusalem post” objavio je u svom današnjem izdanju neočekivan tekst autora Boaza Toporovskyja, potpredsjednika izraelske liberalne partije Yesh Atid, čiji je predsjednik bivši izraelski premijer Yair Lapid. Tekst se bavi srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

U svom tekstu, Toporovsky je Vučića predstavio u svjetlu potpuno nepoznatom onima koji lik i djelo srbijanskog predsjednika prate već duži niz godina pa se onda samo nameće pitanje na kojim “činjenicama” se baziraju tvrdnje koje su u njemu iznesene i ko bi, pri zdravoj pameti, Vučiću pripisao zasluge za zaustavljanje, ni manje, ni više, nego Trećeg svjetskog rata.

No, da krenemo redom. Spomenuti tekst, upravo zbog naslova i tvrdnji iznesenih u njemu, pisan je narativom srbijanskih tabloida pod Vučićevom kontrolom, a u samom uvodu iznesena je veoma smiona tvrdnja upitne istinitosti.

Stabilnost na Balkanu

“Izbjegavajući svjetla međunarodne pozornosti, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije od 2014., angažiovao se u složenim naporima za održavanje stabilnosti na Balkanu”, stoji u uvodu.

U nastavku se već kreće sa hvalospjevima, pa tako autor navodi da “globalna politička kriza i napetosti između Istoka i Zapada, koje se trenutno očituju u Ukrajini, stavljaju u prvi plan potrebu za jakim, zdravim i umjerenim vodstvom koje zna kako manevrirati između različitih interesa, čime sprječava ratove i pridonosi međunarodnoj stabilnosti”.

“Izbjegavajući svjetla međunarodne pozornosti, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije od 2014., angažirao se u složenim naporima za održavanje stabilnosti na Balkanu. Sjećajući se da je Prvi svjetski rat izbio u Srbiji, Vučić radi na tome da spriječi novi. Osim toga, na granici između Srbije i Kosova traju napetosti zbog provokacija Kosova protiv srpske manjine na svom spornom području”, stoji u nastavku teksta.

A onda autor postavlja hipotezu preko koje pokušava poentirati i dati kontekst svojim ranijim tvrdnjama, a povod su mu posljednji događaji na Kosovu kada su u Štrpcima ranjeni dječak i mladić, obojica kosovski Srbi, dok su nosili Badnjak. Ranjeni su metkom pripadnika kosovskih snaga bezbjednosti, a iako se tvrdilo da je na njih pucano, dječakova majka je kasnije rekla da su pogođeni rikošetom. To svakako ne umanjuje krivnju odgovornih, ali čitavom događaju ipak daje nešto drugačiji kontekst.

Imaginarni scenarij

Pa tako Toporovsky piše: “Zamislite sljedeći scenarij: dječak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio srpsko božićno drvce. Dječak je kasnije od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici. Srbija mora odgovoriti i odlučuje poslati vojsku na granicu. Kao odgovor, NATO šalje trupe. NATO vojnik umire od slučajno ispaljenog metka tijekom trvenja među vojskama. NATO mora reagirati, a onda intervenira Rusija. Dok su oči svijeta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje treći svjetski rat. Zvuči li vam imaginarno?”

A nakon toga daje odgovor: “Ovo uopće nije imaginarni scenarij. Prije samo nekoliko dana, uoči Božića pravoslavne crkve, policajac je na Kosovu bez ikakvog razloga ustrijelio dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.U Srbiji je sve veći pritisak javnosti da se zauzme oštriji stav prema neprestanim kosovskim provokacijama, koje su započele uznemiravanjem svećenika, a sada dovode do izravne štete ljudskim životima. Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može opravdati kontinuirano maltretiranje srpske manjine?”

U nastavku Toporovsky kaže da je Srbija “na strateškom položaju u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada”. “UN nije priznao proglašenje nezavisnost Kosova, što podupire EU”.

Navodi da svaka greška oko Kosova može dovesti do sukoba Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD-a.

Historijske činjenice

Očito potpuno neupoznat sa historijskim činjenicama kada je u pitanju posljednji rat na Kosovu krajem 90.-ih godina prošlog vijeka, kao i trenutnoj situaciji na terenu, autor tvrdi da mainstream mediji ne prikazuju stvarne činjenice i da Srbija, za razliku od Kosova, zapravo ulaže značajne napore da spriječi Treći svjetski rat.

“U decembru su stotine Srba na Kosovu postavile blokade na cestama koje vode prema Srbiji. Srpska vojska je bila u stanju pripravnosti. Suprotno tvrdnjama da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu kako bi riješio spor i postigao dogovor koji je spriječio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije koja je shvaćala težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao što je liderstvo.”, navodi Toporovsky.