Vojna vežba u vrijeme epidemije: Kod Aleksinca ispaljen projektil dometa 40 km

0
914
blank
Foto: Vojska Srbije

I dok se cio svijet bori protiv virusa korona, a u Srbiji je vanredno stanje zbog pandemije, te su zatvorene granice i na snazi su oštre mjere za sprečavanje širenja virusa, u Mozgovu kod Aleksinca izvedena je danas vojna vežba – gađanje iz samohodne top-haubice, prenose Južne vesti.

Projektil čiji je domet 40 kilometar ispaljen je prvi put poslije 29 godina, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da je ova vežba dokaz da se konstantno radi na modernizaciji Vojske Srbije.

“Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju i modernizaciji naše vojske. Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali. Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili”, rekao je Vulin.

blank
Foto: Vojska Srbije

Zašto je vežba urađena u vremenu kada je prioritet, kako nadležni često govore – borba protiv nevidljivog neprijatelja – virusa korona, Vulin nije obrazložio.

Dok su građani Srbije u karantinu zbog policijskog časa koji važi cio vikend, Vojska se pohvalila novom opremom. Prema riječima ministra Vulina mali broj je zemalja na svijetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

Naime, gađano je iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 koju je proizvela firma Jugoimport SDPR, a prema rečima pomoćnika generalnog direktora ove firme Milana Furtule, skoro sve je srpski proizvod.

Izvor: Južne vesti