Vučić: Garantujemo mir, Srbija neće podržavati secesiju nigdje u regiji

0
775
blank
Screenshot/B92

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za TV Prvu rekao da Srbija garantuje mir u regionu istakavši da mu ne pada na pamet da Srbija ratuje.

Vučić je kazao da je zbog rata u Ukrajini Srbija u veoma teškoj poziciji.

“Nije tu samo politika, već i ekonomija, Tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li neko u Ukrajini računa da će neka zemlja da se umiješa u sukob Vučić je kazao da će u tom slučaju zemlja biti mnogo više razrušena.

“Hoćete li vi prekid rata ili pobjedu. To je pitanje za obje strane. Plašim se da svi čekaju pobjedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedjelje i mjeseci ispred nas biti samo gori”, smatra Vučić.

Naglasio je da je Rusija uvijek bila uz Srbiju i da ona ne može dozvoliti da izgubi jedinog saveznika u Vijeću sigurnosti. Govorio je i o optužbama da je Zapadu obećao da će uvesti sankcije Rusiji, rekavši da jedino garantuje mir.

“Ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigdje u regionu. Čuvat ćemo granice, hoćemo da Srbija ide naprijed. Imate moju riječ, a onda sam dodao da za tako nešto nisam spreman da pružim garancije (uvođenje sankcija Rusiji)”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima najjaču vojsku u bivšoj Jugoslaviji, ali da je neće agresivno koristiti protiv susjednih zemalja.

“Mir je od presudnog značaja za Srbiju. Našu zemlju ćemo čuvati i sačuvati. Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje, hoću da 15 godina Srbija bude u miru i ekonomski jača”, rekao je Vučić.

Komentarisao je i nastup predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Briselu.

“Zašto se ovo događa u regionu? i Đukanović, i Kurti, i Komšić. To što je Komšić izgovorio u Briselu i niko mu odavde nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe. Nisam riječ rekao ni na intervju Mila Đukanovića”, rekao je Vučić.

Dodao je da ljudi ne razumiju šta se trenutno događa u Ukrajini i svijetu i da on ovo nikad nije doživio.

“Ne znam šta sutra nosi i imamo najtežu situaciju u svijetu od 1945. Ovo je dječija igra šta će biti kad padne Mariupolj”, rekao je Vučić.