Vučić: Mogu me i uhapsiti, samo neka me puste u Jasenovac

0
617
blank
Screenshot

Nije baš bilo ugodno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u petak dok je držao govor na Sajmu šljiva u Osečini. Naime, tokom Vučićevog govora iz dijela publike čuli su se povici “izdajniče jedan”, “prodali ste Kosovo”… Vučić nije mogao izdržati i reagirao je na dobacivanja, kako prenosi Nova.rs.

“Odmah da vam kažem, prošli put kad sam bio, bilo je njih 10, 12 koji su dobacivali i mislili da me mogu prekinuti. Oni su mislili da će time nešto o meni da kažu, naprotiv, govorili su o sebi. Ovoga puta mogli su da pronađu jednog, ne ide, sve je manje. Kako ćete da objasnite nekome da je protiv Srbije, a bori se za Kosovo koje su neki drugi na tacni predali. Kako ćete da nazovete izdajnika nekoga tko jedini u cijeloj Europi nije uveo sankcije Ruskoj Federaciji”, upitao je Vučić.

Vučić spreman na optužnicu i hapšenje

Vučić je kazao da je spreman i za optužnicu i hapšenje kojima mu se prijeti u Hrvatskoj zbog izjava iz 1995. godine, ali samo traži da mu se dopusti posjet Jasenovcu i odavanje počasti ustaškim žrtvama.

“Pogledajte što je sve izazvala moja želja da položim cvijet na Jasenovački cvijet. Nijednu ružnu riječ nisam rekao”, izjavio je Vučić novinarima u Osečini.

On je komentirao najavu moguće optužnice protiv njega i hapšenje.

“Zbog čega? Zbog riječi od 1995.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvijet. Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih čelnika podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi da se takvim glupostima uopšte neki ozbiljan čovjek bavi”, rekao je Vučić, prenosi Hina.

Htio u nenajavljen posjetu Jasenovcu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ove sedmice da i Hrvatska “ako bude loše volje” može optužiti Vučića “zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ‘95. godine”.

Rekao je to komentirajući optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Vučić je ponovio da “nijednu tešku riječ niti nešto loše” nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Srbijanski predsjednik Vučić imao je namjeru 17. jula posjetiti spomen područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše tadašnje samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske držale zatočenima i ubijale Srbe, Židove, Rome, hrvatske antifašiste.

No posjeta je bila zamišljena kao privatna te nije bila najavljena. Hrvatske vlasti stoga su odbile mogućnost posjete navodeći da nije u skladu s uobičajenom diplomatskom praksom.

Izvor: Agencije