Vučić najavio mogućnost gradnje nuklearne elektrane: “Da vidimo kako će to ići”

0
749
blank
Foto: Shutterstock/EPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konsultuje s Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju “Rosatom”.

Vučić je za YouTube kanal “Solovjov live”, uoči predstojećeg susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, izjavio da Srbija sada počinje ozbiljno razmatrati takvu mogućnost.

Predsjednik Srbije rekao je da se razmatraju mnoga pitanja zajedno s “Rosatomom”.

“Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konsultacije s našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti”, naveo je Vučić.

On je istakao da postoji problem finansiranja, jer velika nuklearka košta više od 10 milijardi, a da je Srbija odlučila da njen državni dug uvijek bude manji od 60 posto.

“Nikada ne smijemo ugroziti budućnost naše djece zbog velikog državnog duga”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija zaista na evropskom putu, ali da neće pokvariti odnose s Rusijom, te dodao da je za Srbiju veoma važno da očuva mir i stabilnost, a u tom kontekstu i dobre odnose s Moskvom.

Vučić je naglasio da je za Srbiju veoma važno kada Rusija kaže da je značajno poštovati međunarodno pravo.

On je naveo da iz Evrope razni politički subjekti dijele lekcije te da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspjesima Srbije.

Vučić bi se u četvrtak, 25. novembra, u Sočiju trebao sastati s Putinom i razgovarati o daljnjim isporukama i cijeni ruskog gasa za Srbiju, ali i o aktelnim pitanjima koja se tiču Kosova i Metohije i BiH.

“Solovjov live” je YouTube kanal poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova.

Izvor: SRNA