Vučić: Položio sam zakletvu na Ustav i Miroslavljevo jevanđelje, neću priznati nezavisnost Kosova

0
164
blank
Foto: Screenshot/RTS/Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je položio zakletvu na Ustav i Miroslavljevo jevanđelje da neće priznati nezavisnost Kosova.

On je ovo naveo u govoru u Vranju gdje su pristigli autobusi sa građanima iz Leskovca, Vlasotinca, Bojnika i drugih opština.

“Znam na šta sam položio zakletvu, na Ustav Srbije i na Miroslavljevo jevanđelje. Ja da budem onaj koji će da im potpisuje nezavisnost Kosova, neću! Nema predaje, nećemo priznati nezavisnost ni faktički, ni de jure”, rekao je Vučić.

Kako objašnjava, to sa sobom nosi mnogo teže odluke.

“Naša prva obaveza je da čuvamo Srbiju, druga da čuvamo nacionalne interese i treća da čuvamo mir i stabilnost. U Vranju nam se rodilo 620 djece, a umrlo preko 1.000 ljudi. Za koga gradimo puteve, obnavljamo muzej”, navodi.

Nakon posjete Vranju, Vučić turneju po jugu Srbije nastavlja obilaskom Bujanovca, Trgovišta i Bosilegrad, a završava na Vlasinskom jezeru.

Inače u srbijanskim političkim krugovima se već neko vrijeme spekulisalo da Vučić neće samo otići sa čela Srpske napredne stranke (SNS), već će i formirati novu političku partiju ili pokret.

Mada je ovakav razvoj događaja djelovao nevjerojatno, Vučić je ranije na konferenciji za novinare praktično najavio osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni.

Predsjedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) su u petak, kako je saopšteno, jednoglasno podržali prijedlog Vučića za formiranje narodnog pokreta za državu, a Vučić je rekao da nije isključeno da će taj pokret učestvovati na narednim izborima.

Vučić je započeo i formiranje Narodnog pokreta za državu, a u obilazak opština krenuo je od Vranja.