Vučić priteran uza zid: Evropa gubi strpljenje za vlast SNS

0
633
blank
Screenshot/N1

Rezolucija Evropskog parlamenta, u kojoj se osuđuje vlast SNS zbog nasilja na protestima, veze srpske policije sa huliganima, kao i ignorisanje ropstava u fabrici Linglong, predstavlja diplomatski debakl spoljne politike Aleksandra Vučića i signal da Evropa gubi strpljenje za predsjednika Srbije, piše Nova.rs.

Evropski parlament usvojio je u četvrtak sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih, rezoluciju o Srbiji.

Ovaj dokument nastao je kao prijedlog poslaničkih grupa Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica.

Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Lideru SNS leđa okrenuli saveznici

Epilog glasanja u Evropskom parlamentu potvrdio je pisanje “Nove” i informacije da su dojučerašnji saveznici SNS okrenuli leđa njenom lideru Aleksandru Vučiću i otvoreno osudili nasilje na protestima, robovlasnički odnos prema vijetnamskim radnicima i saradnju srpske policije sa huliganima u odbrani murala Ratka Mladića.

Neuspješno lobiranje SNS, sagovornici “Nove” okarakterisali su kao signal vladajućoj partiji u Srbiji da se situacija u Evropskom parlamentu menja i da sve manji uticaj na odluke imaju Demohrišćani, partija nekadašnje kancelarke Angele Merkel, koja je bila otvoreni zaštitnik šefa srpske države.

Opširnije na portalu Nova.rs

Izvor: Nova.rs