Vučić: Provociraju nas opet, a znaju da bi bili počišćeni kao metlom

0
356
blank

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Priština “i večeras igra”, odnosno da šalje ekipe kosovske policije koje prelaze iz južnog u sjeverni dio Mitrovice, pa se vraćaju.

Vučić je za TV Prva rekao da je specijalna kosovska policija (Rosu) postavila dva punkta kod Grabovca i kod Gazivoda, i da povremeno “zaustave po nekoga, tek toliko da provociraju”.

“Ti ljudi ne razumiju da oni nemaju snagu na sjeveru, niko se nije uplašio Albanaca. Oni na sjeveru ne mogu ništa. Oni nisu snažniji od Srba”, kazao je Vučić.

On je kazao i da se Albanci “20 dana nisu zaletjeli na barikade” koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, jer znaju da bi naišli na “veoma tvrd orah”, odnosno na “žestok otpor naroda”.

“Znaju i da, da sve svoje snage upregnu, da bi stigao otpor države Srbije i da bi bili počišćeni kao metlom”, rekao je Vučić.

Komentarišući ocjenu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da bi moglo da potraje decenijama rješavanje pitanja Kosova ako ne bude riješeno do 2024. godine, Vučić je rekao da je on “za kompromis i dogovor, ali ne može kompromis tako što ćete da batinate Srbe”.

Vučić je premijera Kosova Albina Kurtija nazvao “malim nacistom koji čezne da bude Enver Hodža”, tvrdeći da je lično platio 300.000 eura za rekonstrukciju kuće “nacističkog sluge”, odnosno bivšeg gradonačelnika Kosovske Mitrovice i osnivača 21. SS divizije Skenderbeg, Džafera Deve u južnom dijelu Mitrovice.

Naveo je da će u narednih godinu dana Priština pokušati da ruši njega lično, kao i sve rodoljube na Kosovu.

“Uz sve svoje agente, koji će da kriminalizuju Srbe na sjeveru Kosova i Metohije, da pokušaju da sruše državu”, rekao je Vučić.

Komentarišući podizanje borbene gotovosti, Vučić je naveo da se tom pozivu odazvalo “desetine hiljada ljudi”, odnosno 89 posto vojnika.

“U to vrijeme su Albanci u kasarni u Gnjilanu imali odziv od samo 74 posto. I to da dođu u Gnjilane, da budu u pripravnosti da budu spremni da idu na sjever Kosova”, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbi nikada nisu bili motivisaniji i izneo podatak da je 98 odsto Srba sa sjevera Kosova podržalo barikade.

Izvor: Beta