VUČIĆ SE NASLAĐUJE PATNJOM UKRAJINACA: “Osudit ću Rusiju kada Zelenski osudi NATO agresiju na Srbiju”

0
788
blank
Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Monaku da će “osuditi priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO agresiju na Srbiju 1999. godine”.

On je to izjavio reagujući na izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandara Aleksandroviča “da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi jučerašnji potez Rusije o priznavanju nezavisnosti Donbasa”.

“Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstva sa nekima i mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine. Ali ako je već to tako ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsjednika svoje zemlje gospodina Zelenskog i da ga zamoli koliko večeras na televiziji da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom provele SAD, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje i ja sam siguran da će on to da uradi. Pa čim on to uradi ja ću sa radošću prihvatiti poziv i odgovoriti na njegove molbe“, rekao je Vučić televiziji Pink u Monaku.

Vučić je ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost, ali da srpska politika nije neutralna i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava.

“Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promjena“, dodao je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u ponedjeljak priznao nezavisnost Donjecka i Luganjska i potpisao “sporazume o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći” s njima, a potom naredio ruskoj vojsci da “čuva mir” na tim teritorijama.