Vućić: Zapad ne želi da razgovara o tome kome pripada Kosovo, oni to smatraju ZAVRŠENIM

0
736

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je u posljednja tri dana u SAD imao niz “teških i napornih susreta“ po pitanju Kosova. On je dodao da nije naročito zadovoljan i da je očekivao veće razumijevanje ne samo za Srbe na Kosovu, već i za Srbiju. Vučić je naveo i da je imao susrete sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju ali da o susretima “ne može previše da govori“.

On je ocijenio da je najveći problem Srbije u vezi sa pitanjem statusa Kosova što Beograd o tome ne pregovara sa Albancima već sa onima koji su kako je rekao, stvorili nezavisnu državu Kosovo.

“Dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko Kosova, da pokušamo da nađemo kompromis. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, ja sam se trudio da iz ambisa dovedemo Srbiju do površine, makar tu bili udareni olujnim vjetrovima. Nisam zadovoljan“, istakao je Vučić.

On je napomenuo da je imao mnogo dubinskih razgovora sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju.

“Čini mi se da oni tvrdo stoje na principu poštovanja i očuvanja nezavisnosti Kosova, što je za nas veoma teško“, naglasio je predsjednik.

Dodaje da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN Antioniom Guteresom rekao da je Srbija spremna za kompromis, ali da neće da žrtvuje svoje interese.

“To je bilo posle tri dana napornih i ne lakih susreta o kojima ne mogu previše da govorim. Da bih pripremio platformu za naše građane, moram da dobijem i podršku međunarodne zajednice. To je za mene bilo razočaranje. Naše je da nastavimo da se borimo. Kad se odgovorno ponašate, doći će do razultata“, ukazuje predsjednik.

Vučić je dodao da mu se čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova jer oni to smatraju završenim.

“Za njih je svaka priča o tome otvaranje Panodrine kutije. Svuda gdje sam išao, ni u kakvu diplomatsku ofanzivu nisam išao, već sam samo objašnjavao šta je fer. Rekao sam da su oni otvorili Pandorinu kutiju ne poštujući rezulociju 1244“, naglasio je predsjednik dodajući da danas plaćamo cijenu naših pogrešnih odluka u prošlosti.

Predsjednik je na kraju dodao da će nastaviti da se bori da izvuče “našu zemlju iz ove pozicije koliko može“.