Zukorlić: Čestitam Vučiću, Erdoganu i Izetbegoviću, pokazali su naznake državničkog kapaciteta

0
835

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić istakao je, gostujući u “Novom jutru” televizije Pink da je sastanak Vučića, Erdogana i Izetbegovića početak ostvarenja njegovog sna o srpsko-bošnjačkom pomirenju, a kojem svakako treba da prethodi dijalog na vrhu.

“Susret je veoma važan korak ka, nadam se, konačnom i uspješnom dijalogu i pomirenju između dva naroda koja zauzimaju važnu geostratešku poziciju na Balkanu, a koji imaju breme loših odnosa iz prošlosti i negativnih tačaka kroz razne sukobe. Situacija danas napokon sazrijeva i postaje jasno da prošlost treba da bude iza nas”, kaže Zukorlić.

On dodaje da je sastanak sa Erdoganom bitan i zbog srpsko-turskih odnosa, budući da je historija ostavila “izvjesne anomalije prema Turcima kao trajnim neprijateljima u psihološkom i kulturološkom smislu”.

“Sve intenzivnija saradnja sa Turskom i preuzimanje turske uloge pomiritelja na Balkanu vraća povjerenje. Ne treba ići u patetiku i smatrati da će se promjena desiti brzo, ali je ovaj sastanak bio hrabar. Zato čestitam i Vučiću i Erdoganu i Izetbegoviću, koji su pokazali naznake državničkog kapaciteta”, kaže Zukorlić.

Govoreći o reakciji Čovića na sastanak u Istanbulu, Zukorlić podsjeća da nijedan član Predsjedništva BiH ne smije biti zapostavljen, ali da treba smatrati da je Izetbegović otišao u Istanbul u ime bošnjačkog naroda.

“Ne treba smatrati da Bošnjaci rade Srbima iza leđa. Cijela posjeta je protekla transparentno i nema razloga za nervozu. Ne smiju se lični ili partijski interesi stavljati ispred drugih”, kaže Zukorlić, dodajući da se nigdje, pa ni na Balkanu ne smije praviti politika koja je za jednu stranu dobra, a za drugu loša.

Turska, kako ističe, neće riješiti sve probleme u regionu, već na Srbiji i BiH ostaje veća odgovornost.

“Mi smo ti koji treba da držimo bijele figure i povlačimo poteze koji će ozdraviti rane iz prošlosti. Političari su ključni faktor, ali tu su i intelektualci, vjerske zajednice, crkve i svi zajedno mogu mnogo doprinijeti”, kaže Zukorlić.

Govreći o autoputu, on ističe da je on neophodan i da bi podigao ovaj dio Balkana u ekonomskom smislu.