Zukorlić: Podržavam ovu vlast, ali neću biti klimoglavac i poltron

0
3991
blank
Foto: N1

Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, najavio je u Novom danu TV N1 da će njegova partija učestvovati na lokalnim izborima u Beogradu, i da će nosilac liste biti Nenad Prokić.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZ) transformisana je prošle godine u Stranku pravde i pomirenja, a za njenog predsjednika izabran je Muamer Zukorlić koji za N1 kaže da je cilj bio da se mehanizam političkog djelovanja i principi BDZ-a ponude celokupnom “političkom tržištu” u Srbiji.

Ipak, Stranka pravde i pomirenja i dalje je registrovana kao manjinska stranka, s tom razlikom da, kako objašnjava Zukorlić, fokus delovanja stranke nije samo na bošnjačkoj zajednici, već na svi manjinama, uključujući i, kako je rekao, manjinski dio srpskog naroda.

Prvu izbornu provjeru, Zukorlićeva stranka će imati već 4. marta na izborima u Beogradu. Za izlazak na izbore u glavnom gradu odlučili su se jer, kako kaže, u Beogradu ima jako puno manjinskih grupa koje su potpuno nevidljive i žedne nekog svog predstavnika.

“Sigurno da će Nenad Prokić biti prvi na listi, vjerovatno i kandidat za gradonačelnika. Imamo prilično ozbiljnu ekipu, raznovrsnu, nekonvencionalnu, kvalitetnu”, tvrdi Zukorlić.

Iako je praksa da sve stranke, kako kaže, sebe vide kao pobjednika, Stranka pravde i pomirenja biće iskrena prema biračima. “U duhu te iskrenosti ja očekujem nekoliko odbornika. Jako je bitno da postoji nukleus drugačije i sveže politike. Ovo što imamo od svih političkih stranaka je reciklaža već viđenog”, ocjenjuje gost Novog dana.

Stoga je, kako kaže, moguće da Stranka pravde i pomirenja ne podnese punu listu sa 110 kandidata za odbornike u Skupštini grada Beograda, već da imaju samo trećinu ili nešto više. “Ukoliko imate orijentaciju na kvalitet, bitnije ko će biti na listi, nego da napunite listu (…) Ne glumimo silu, idemo na kvalitet”, poručuje on.

Zukorlić poručuje i da svaki političar, ako je ozbiljan, treba da učestvuje na svim izborima, kao što sportista nikada neće reći da neće da učestvuje na Olimpijskim igrama zato što ne može da pobijedi.

Stranka pravde i pomirenja Beograđanima nudi pravdu i pravičnost, kaže Zukorlić i dodaje da će slogan kampanje bizi “Za čist Beograd”. Ističe da će se fanatički i ekstremno boriti za čistotu – od čistote na ulici do odnosa u organizaciji grada, te da je to jedini fanatizam koji može da mu se pripiše.

Zukorlić je poručio i da se njegova stranka, iako se izlila iz Sandžaka, nije isušila iz tog regiona, te da je model koji su ranije predlagali za Sandžak sada ponuđen i za ostale regione u zemlji. Stoga Stranka pravde i pomirenja insistira na regionalizaciji i promjenama Ustava Srbije koje bi omogućile da se svi građani osjete jednakim, uključujući i prvi član Ustava u kojem se Srbija trenutno definiše kao država jednog naroda i ostalih građana.

Vlada čini neke pozitivne korake u Sandžaku

Zukorlić kaže da prema Sandžaku već sto godina postoji negativan odnos, ali da aktuelna Vlada čini neke korake da se to promijeni. Podsjeća na početak izgradnje gasovoda do Novog Pazara i Tutina, kao i na to da je tokom posjete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana najavljen početak izgradnje autoputa koji bi povezao Sandžak sa Beogradom i Sarajevom.

Dodaje ipak da su se ista obećanja mogla čuti i tokom Erdoganove posete 2010. godine i da za prethodnih sedam godina ništa nije urađeno.

“Ne upadam u zamku opozicije da sve što radi vlast ne valja. Šta god je dobro pohvalićemo, ali nećemo ćutati na ono što ne valja (…) Podržavam ovu vlast, ali neću biti klimoglavac i poltron”, rekao je Zukorlić.