Aerodrom u Gazi bio simbol nade, danas podsjetnik na izraelska razaranja

0
2464
blank
Foto: Anadolija

Međunarodni aerodrom u Gazi osnovan prije 19 godina uz napore palestinskog lidera Yassera Arafata, nekada je bio simbol nade, a danas je ruševina koja podsjeća na izraelske napade, javlja Anadolu Agency (AA).

Aerodrom koji je preimenovan u Međunarodni aerodrom Yasser Arafat, izgrađen na jugu Rafaha, otvoren je 1998., a radio je do izraleskog bombardovanja prije 17 godina.

Vršilac dužnosti direktora Palestinske agencije za civilnu avijaciju Zuheyr Zumlat kazao je kako je aerodrom bio san lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Yassera Arafata.

“Nakon što je 1994. godine donesena odluka o osnivanju Agencije za civilnu aviijaciju, početkom 1995. osnovan je Palestinian Airlines. Uprava je u oktobru iste godine pokrenula radove na mjestu na kojem je predviđeno građenje aerodroma”, rekao je Zumlat.

Dodao je kako je aerodrom smješten na jugu Pojasa Gaze napravljen u skladu s islamskom arhitekturom.

Prema njegovim riječima, aerodrom se, osim upravne zgrade, sastojao i od VIP salona te četiri prostorije za putnike.

Zumlat je kazao kako su troškovi aerodroma, koji je oživio to područje, iznosili između 60 i 70 miliona dolara.

“Aerodrom je imao oko 800 zaposlenih među kojima su se nalazili inžinjeri, piloti, osoblje za sigurnost i poslove s putnicima. Evidentirano je da ga je 1998. godine koristilo oko 20.000, 1999. oko 61.000, te 2000. oko 59.000 putnika. Međutim, aerodrom je deset dana od Intifade Al-Aksa izraelska vojska djelomično zatvorila, odnosno u potpunosti 13. februara 2001.”, rekao je Zumlat.

Istakao je kako je ovaj aerodrom bio važan za Palestinu.

“Osim što je imao važnost s političkog aspekta, smatran je i simbolom suvereniteta. Podsticao je i na trgovinu, turizam i osnivanje fabrika. S društvenog aspekta, Palestincima je garantirao odlazak bez prepreka do željene destinacije u željeno vrijeme”, kazao je Zumlat.

Dodao je kako je aerodrom svojevremeno predstavljao veliku nadu, a danas je simbol intenzivnog bola.

Zumlatu je veoma teško gledati aerodrom u stanju u kojem se danas nalazi te je pozvao predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa da učini nešto kako bi ovo mjesto bilo vraćeno u život.

“Imamo ljude koji su radili na ovom projektu. Ne treba nam niko izvana. Spremni smo ga izgraditi vlastitim rukama kako bismo umanjili bol našeg naroda”, rekao je Zumlat.

Gradnju aerodroma finansirali su Japan, Egipat, Saudijska Arabija, Španija i Njemačka, a otvorenju je prisustvovao i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Izraelska vojska je tokom Druge Intifade (Al-Aksa Intifada) bombardovala aerodrom 2000. godine.