AKCIJA SPAŠAVANJA U TOKU: Broj žrtava u strašnom zemljotresu u Maroku porastao na 632

0
184
blank

Protekle noći snažan zemljotres je pogodio Maroko, a prema posljednjim informacijama poginulo je više od 630 osoba.

Pedeset jedna osoba je u kritičnom stanju, objavila je Al Aoula.

Državna televizija Maroka pozivajući se na ministra objavila je da je broj poginulih u zemljotresu sada dostigao cifru od 632, a još 329 je povrijeđeno.

Snažan potres pogodio je Maroko, u nekoliko marokanskih gradova je uništio pojedine zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove.

Marokanski geofizički centar saopćio je da se potres dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara.

Spasilačke službe i građani tokom cijele noći rade na uklanjanju ruševina u nadi da pronađu preživjele osobe.

U smrtonosnom potresu uništene su i brojne historijske građevine u Maroku, mnoge stambene zgrade i kuće su srušene do tla.

Ighil, planinsko područje s malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Potres se dogodio nešto iza 23 sata po lokalnom vremenu, prenosi FENA.

Stanovnici Marakeša, grada koji se nalazio najbliže epicentru zemljotresa, rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, koji je pod zaštitom svjetske baštine UNESCO-a, a lokalna televizija je prikazala slike srušenog džamijskog minareta sa ruševinama koje leže na smrskanim automobilima, piše Reuters.

Stanovnici Maroka koji su ostali bez domova ostali su smješteni na dušecima na zelenim površinama, tu su bili i povrijeđeni kojima su ukazala prva pomoć.