Angelina Jolie posjetila izbjeglice u Jordanu i pozvala na okončanje rata u Siriji

0
1035
blank
Foto: Twitter

Holivudska zvijezda Angelina Jolie doputovala je u Jordan kako bi posjetila sirijske izbjeglice koje borave u izbjegličkom kampu Zaatari i tom je prilikom pozvala na pronalaženje političkog rješenja građanskog rata u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) je prilikom posjete kampu izjavila da pružanje humanitarne pomoći nije dugoročno rješenje.

“Humanitarna pomoć nije dugoročno rješenje. Niko se više ne želi riješiti pomoći nego sirijske porodice. Važno političko rešenje je jedini način da se stvore uslovi kako bi se Sirijici mogli vratiti u svoje domove, kako bi se okončala ljudska patnja i strah”, izjavila je Jolie.

Govoreći pred brojnom djecom i tinejdžerima koji žive usred blata u stotinama neuslovnih šatora, Jolie je poručila izbjeglicama da je ponosna na njih i na njihovu snagu.

Istakla je da je kako UNHCR nema sredstva da podmiri čak ni najosnovnije potrebe sirijskih porodica.

“Nakon sedam godina rata, većina sirijskih izbjeglica iscrpila je svu ušteđevinu koju su stekli. Velika većina njih sada živi ispod granice siromaštva, sa manje od tri dolara dnevno”, poručila je Jolie tokom svoje pete posjete Jordanu.

Glumica je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodnu zajednicu da pronađu rješenje za krizu, ističući da se “mir ne može izgraditi na nekažnjavanju ciljanja civila sa svih strana, bombardovanja škola i bolnica, mučenja i silovanja…”.

Blizu 5,5 miliona raseljenih Sirijaca pronašlo je utočište u Jordanu, Libanu, Turskoj i drugim susjednim zemljama.

Prema podacima UN-a, više od 650.000 sirijskih izbjeglica živi u Jordanu, od čega 78.000 boravi u kampu Zaatari.