Beč / Protesti protiv nove austrijske vlade: “Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti”

0
901
blank

Preko 60 hiljada Austrijanaca okupilo se u subotu u centru Beča kako bi protestvovali protiv nove desničarske vlade. Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

“Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti”, vikao je tokom protesta Michael Genner iz Platforme za čovječnu azilantsku politiku.

Protestanti su hodali prema gradskom Trgu heroja (Heldenplatz). Policija je objavila da se protest odvijao mirno. Među drugim skupinama koje su se pridružile protestantima su Ofenziva protiv desnice i Platforma radikalne ljevice.

Kurzov OeVP koji pripada političkom desnom centru u vladi je godinama obično u koaliciji sa Socijalno demokratskom strankom lijevog centra. No napetosti između te dvije stranke prošle su godine dovele do raspada saradnje.

FPOe je u vladi bio od 2000. do 2005. i tada su mnoge zapadne zemlje bile zabrinute zbog skretanja Austrije udesno. Sada je međunarodna reakcija prigušena no lijevo orijentirani Austrijanci najavili su da će se boriti protiv nove vlade.