Bill Gates poziva na masovnu vakcinaciju

0
901
blank

Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što vakcina protiv korona virusa bude globalno dostupna, izjavio je suosnivač Microsofta Bill Gates, javlja dpa.

Očekuje se da bi vakcina protiv virusa koje uzrokuje oboljenje COVID-19 mogla biti razvijeno do kraja godine. U razgovoru za Fox News, Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju nove vakcine u “milijardama doza”, prenosi Hina.

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, prije će se ili kasnije moći boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

“Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok vakcina ne bude dostupna praktički cijelom svijetu”, rekao je Gates koji je prošle sedmice pozvao američku vladu da u borbi protiv korona virusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih vakcina.

blank

To bi moglo uroditi gubitkom miliona dolara pošto neke vakcine najvjerovatnije nikada neće biti potrebne i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, smatra Gates.

“Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može”, rekao je Gates, dodajući da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja vakcina.

Bill Gates će finansirati izgradnju sedam fabrika za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Gatesova organizacija želi unaprijed izgraditi proizvodne kapacitete za najboljih sedam dostupnih kandidata koji razvijaju vakcinu protiv virusa. Iako će na kraju odabrati maksimalno dvije kompanije, finansirat će fabrike za svih sedam kompanija kako ne bi gubili vrijeme jednom kada se vakcina odobri.

blank

“Potrošit ćemo nekoliko milijardi dolara za proizvodnju fabrika koje se neće odabrati jer je nešto drugo bolje. Nekoliko milijardi dolara je ništa u poređenju s današnjom ekonomskom situacijom u kojoj se gube bilioni dolara”, kazao je Gates.

U nedavnom otvorenom intervjuu Bill Gates istaknuo je da, uprkos relativno maloj prijetnji od koronavirusa, on i njegove kolege “ne žele puno oporavljenih ljudi” koji su stekli prirodni imunitet. Umjesto toga, nadaju se da ćemo postati ovisni o vakcinama i antivirusnim lijekovima.

Šokantno, Gates također predlaže ljudima da imaju digitalni ID koji pokazuje njihov status vakcinisanja, te da ljudima bez ovog “digitalnog dokaza o imunitetu” ne bi bilo dopušteno putovati. Takav pristup značio bi vrlo velik novac za proizvođače vakcina.

Izvor: Agencije