Bosanska mafija među vodećim u Austriji

0
219
blank
Foto: Zeitungsfoto / Austrijski specijalci / Ilustracija

Austrijska policija, nakon tri godine pandemije, objavila je izvještaj o kriminalu, koji bi, u najmanju ruku, trebao zabrinuti bh. policijske agencije i pravosuđe.

Ako je suditi po spomenutom izvještaju, naša zemlja ne izvozi samo radnu snagu, nego i kriminalce! Po broju prijavljenih osumnjičenih u Salzburgu, državljani Bosne i Hercegovine nalaze se na neslavnom trećem mjestu, odmah iza Nijemaca i Rumuna, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kriminalci iz BiH su prilično aktivni i u Lincu, pa tako u izvještaju stoji da se po broju krivičnih djela u ovom gradu nalaze na petom mjestom, odmah iza Rumuna, Nijemaca, Turaka i Mađara.
Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, za portal Radiosarajevo.ba kaže da kriminal ne poznaje granice.

Djeluju zajedničkim snagama

“Kriminalcima nije bitna vjera, nacionalnost ili neka druga pripadnost. Kao takvi, vrlo brzo se udružuju i zajedničkim snagama djeluju”, upozorava Nicović.

Takav primjer, smatra Nicović, trebale bi pratiti i policijske agencije kako bi neutralizirali organizovani kriminal. Najnoviji podaci, makar za Nicovića, nisu nikakvo iznenađenje.

Prema njegovim riječima, čudno mu je što u izvještaju nije naveden Beč koji je godinama unazad “baza” kriminalaca iz Bosne i Hercegovine, ali Srbije, Hrvatske…

“Kriminalci sa ovih naših prostora u inostranstvu su dobro kotirali i zapravo su dobili status, jer su napravili svoje sisteme. Djelovali su, ne samo u Austriji, već i na teritoriji Švicarske, Njemačke i drugih zemalja”, pojašnjava naš sagovornik.

Godinama unazad bosanska mafija, ali i mafije sa područja drugih zemalja bivše Jugoslavije, specijalizirali su se za određene “poslove”.

“Prvenstveno se bave reketom, prostitucijom i drogama”, otkriva za naš portal Nicović i dodaje da im nisu strana ni druga krivična djela, pa i ona najteža – profesionalna ubistva.

Sve veća uloga

Nicović dodaje da je iz godine u godinu sve veća uloga kriminalaca sa prostora Balkana.

“Oni su preko noći postali jedna vrsta spone između bandi sa istoka i najmoćnijih bandi iz Italije. Drugim riječima, postali su ‘vodiči bandama'”, priča Nicović.

Bivši prvi čovjek beogradske policije napominje da su kriminalci još za vrijeme bivše Jugoslavije ‘operirali’ širom Europe.

“Bivši sistem takvim osobama je davao i pasoše, kako bi ‘radili’ van granica Jugoslavije. Međutim, pasoše su dobivali i zbog jedne druge činjenice. Vlasti su željele da ‘prljavi’ novac troše u svojoj zemlji”, zaključio je naš sagovornik.

Šta još stoji u izvještaju?

U izvještaju austrijske policije se navodi da, iako je za vrijeme pandemije došlo do smanjenja u broju krivičnih djela, taj trend se polako mijenja i dolazi na nivo prije pandemije.

Broj krivičnih djela samo u Salzburgu je tokom 2022. godine porastao za 22,7 posto. Kada je, konkretno, riječ o Salzburgu onda je tokom prošle godine prijavljeno 21.543 osumnjičena.

Procenat stranaca među kriminalcima je iznosio čak 45 posto.

Treba spomenuti da je u izvještajima austrijske policije navedeno da na njihovom području djeluje i veliki postotak kriminalaca iz Njemačke, što ranije i nije bio slučaj.

Izvor: Radiosarajevo.ba