Danski desničar spalio Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu

0
322
blank
Foto: EPA-EFE

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

U jučerašnjem saopćenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turske ambasade.

Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. januara kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur'an i da ga policija ne može zaštititi. Ipak, kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu i garantovao da će pokriti sve troškove.

U izjavi za SVT, Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje protesta i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar.

Na ovaj čin reagirali su mnogi, a među njima i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić:

“Spaljivanje primjerka Kur'ana, koji je vjerska knjiga, sveta knjiga muslimana, nije u skladu sa općim vrijednostima za koje se zalaže Evropa i jasno je da je riječ o primjeni dvojnih standarda.”

Sloboda govora nije isto što i blasfemija, dodao je on, “njene se granice i postavljaju onda kada postoji prijetnja da će nešto dugoročno naštetiti društvu i državi”.

U konkretnom slučaju, kako je pojasnio, spaljivanje primjerka Kur'ana neće naškoditi nikome, niti islamu niti Kur'anu, ali hoće onima koji to čine.

“Također, osim što se radi o bezumnom činu, on nam, nažalost, potvrđuje i apsolutno nepoznavanje islama i teksta Kur'ana. Novi primjer štetnog neznanja“, dodao je Softić.