DRAMA U RUSIJI: Nestao Putinov ljekar koji je bio upoznat s njegovim zdravstvenim tajnama

0
183
blank

Direktor vodećeg ruskog državnog instituta za vakcine, za kojeg se vjeruje da zna medicinske tajne Vladimira Putina, je nestao.

Viktor Trukhin (59) nestao je dan prije nego što ga je Federalna medicinsko-biološka agencija [FMBA] otpustila zbog navodne prevare velikih razmjera, javlja The Sun.

Trukhinova kćerka ga je zadnja vidjela, 3. septembra u Moskvi. Porodica je prijavila nestanak i policija traga za njime.

Trukhin je 11 godina bio direktor Istraživačkog instituta za vakcine i serume u Sankt Peterburgu. Ovaj pravnik po obrazovanju u potpunosti je upoznat s najnovijim ruskim istraživanjima o razvoju vakcina, seruma i “bakterijskih pripravaka”.

Institut je na čelu lijekova za borbu protiv koronavirusa, hepatitisa i spolno prenosivih bolesti te ima vodeću ulogu u izvozu ruskih vakcina.

Najveći pojedinačni vodeći klijent je kompanija u vlasništvu bliskog Putinovog prijatelja Sergeja Čemezova, bivšeg kolege iz KGB-a, koji je milijarder i šef ROSTEC-a, državnog odbrambenog konglomerata visoke tehnologije.

Institut na čijem je čelu Trukhin dio je FMBA, ruskog državnog tijela koje ima zadatak osigurati radijacijsku, hemijsku, biološku sigurnost te predvoditi zaštitu zdravlja.

Pretpostavlja se da Trukhin zna za Putinove zdravstvene probleme. O njegovim zdravstvenim problemima spekulira se u javnosti, a takva nagađanja potaknuta su Putinovim čestim napuhanim izgledom i trzanjem. Naime, The Sun je ranije objavio insajderske dokumente koji govore da Putin ima rak gušterače i rani stadij Parkinsonove bolesti.

Trukhin je napisao oproštajno pismo osoblju svog “jedinstvenog” instituta, najavljujući svoj odlazak i rekavši: “Ova odluka, nažalost, nije bila moja.”

Njegove aplikacije WhatsApp i Telegram otvorene su nakratko 5. septembra, ali se on nije javio.

FMBA je rekao da su ruske agencije za provođenje zakona dobile dosje u kojem se navodi njegova umiješanost u prijevaru i korupciju.