Eksplozija u blizini aerodroma u Kabulu: Talibani tvrde da je poginulo 11 ljudi, sumnja se na samoubilački napad

0
578
blank
Foto: Twitter

Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak područjem na kojem se nalazi Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai” u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, javljaju svjetski mediji.

Još nema informacija o tome šta je uzrok eksplozije, ali mediji javljaju da ima poginulih. Tako tvrde talibani koji su saopćili kako je najmanje 11 ljudi ubijeno u eksploziji, uključujući strane državljane i djecu, a da su i talibanski čuvari ranjeni, javlja Al Jazeera.

Eksplozija ispred aerodroma Kabul bila je na jednima od ulaznih vrata i čini se da je to bio samoubilački napad, rekla su trojica američkih dužnosnika, objavila je na Twitteru Kaitlan Collins, CNN-ova glavna dopisnica iz Bijele kuće.

I Pentagon je potvrdio da je došlo do eksplozije. Prema prvim informacijama, napad se dogodio u neposrednoj blizini hotela Baron koji se nalazi prekoputa ulaza u aerodrom. Britanski mediji javljaju kako su u tom hotelu bili smješteni britanski vojnici i novinari.

Mediji javljaju da su ranje tri američka vojnika o čemu je obaviješten i predsjedniki SAD-a Joe Biden. Prema britanskom Guardianu, još dvije eksplozije odjeknule su nedaleko od hotela Baron u Kabulu.

Jedan američki dužnosnik CNN-u je rekao da među Afganistancima ima ozlijeđenih, ali još nema informacija o žrtvama među državljanima SAD-a.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je da je došlo do eksplozije.

– Možemo potvrditi eksploziju izvan aerodroma Kabul. Zasad nije poznato ima li stradalih. Dostavit ćemo dodatne detalje kad budemo mogli – napisao je Kirby.